en iyi rulet siteleri
TGS: Sansür yasası Anayasa’ya aykırıdır
  • Rojev
  • Ekonomi
  • TGS: Sansür yasası Anayasa’ya aykırıdır

TGS: Sansür yasası Anayasa’ya aykırıdır

Sansür yasasına karşı Meclis önünde bir araya gelmek isteyen gazeteciler engellenirken, bir çok merkezde açıklama yapan TGS, Anayasa’ya aykırı olan teklifin geri çekilmesini talep etti.

ABONE OL
Ekim 3, 2022 12:40
TGS: Sansür yasası Anayasa’ya aykırıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HABER MERKEZİ –  Sansür yasasına karşı Meclis önünde bir araya gelmek isteyen gazeteciler engellenirken, bir çok merkezde açıklama yapan TGS, Anayasa’ya aykırı olan teklifin geri çekilmesini talep etti. 
 
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) birçok kentte, Salı günü Meclis gündemine gelecek olan ve “Sansür yasası” olarak nitelenen yasa tasarısına ilişkin açıklama yaptı. TGS, konuya ilişkin Meclis Çankaya Kapısı’nda açıklama yapmak istedi. Polis açıklama yapılmasını engelledi. Bu karşı gazeteciler Meclis’e girerek yasaya karşı hazırladıkları dilekçelerini Meclis’te grubu bulunan tüm partilere teslim etti.
 
‘İFADE ÖZGÜRÜLÜĞÜ GELİŞEMEZ’
 
Meclis’te basın kapısında konuşan TBMM Adalet Komisyonu üyesi CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, söz konusu yasa teklifine karşı olduklarının altını çizdi. Bülbül, “Basını hür olmayan ülkede ifade özgürlüğü gelişemez. Basın özgürlüğü gelişen ülkelere hukuk devleti diyoruz. Bunun da çaresi net demokrasi ve özgürlükleri vatandaşlara sunmaktır” dedi.
 
Sansür yasasının Meclis gündeminden çıkarılması gerektiğini söyleyen Bülbül, sendika mücadelesine destek verdiklerini ifade etti.
 
‘HESAPLARINIZA ALET ETMEYİN’
 
TGS Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş ise, tarihin en büyük karartma girişimiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Hürtaş, “Bugünden itibaren her alanda mücadele yürüyeceğimizi söylüyoruz. Bu sansür yasası her yönüyle anayasaya aykırıdır. Meclis Başkanı Mustafa Şentop Makedonya örneğini vermişti. Lütfen seçim hesaplarınıza basın özgürlüğünü alet etmeyin” dedi.
 
‘SOSYAL MEDYAMA KARIŞMA’
 
TGS Diyarbakır Temsilciliği, PTT Ofis Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) üyesi Hakkı Boltan katıldı. Açıklamada, “Sosyal medyama karışma”,  “‘Yalan haber’ kime göre neye göre?” dövizleri taşındı. Açıklamayı okuyan TGS Diyarbakır Temsilcisi Oral, “Öncelikle her ne kadar teklifle internet medyasında çalışan gazetecilerin yıllardır çabaladığımız meşru talepleri tesis ediliyormuş gibi görünse de bu hakların arkasına eklenen tehlikelerin bilincinde olduğumuzu vurgulamak isteriz. Teklifin 29. maddesiyle Türk Ceza Kanunu’na 217/A maddesi olarak eklenmesi planlanan ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçu muğlaktır, sübjektif değerlendirmelere açıktır.  Zamana, kişilere ve koşullara bağlı olarak her uygulamacı tarafından farklı yorumlanması muhtemel bu düzenlemeyle, yalnızca gazeteciler değil tüm toplum ciddi bir cezai tehdit ile karşı karşıya bırakılmakta, ifade ve basın özgürlüğü yok edilmektedir” dedi. 
 
‘BASINI YOK ETME GİRİŞİMİDİR’
 
Teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Oral, “Bu teklif, bizi sessiz ve nefessiz bırakmak niyetindedir. Cumhuriyet tarihinin en ağır sansür düzenlemelerinden biridir. Basını yok etme girişimidir. Seçime sekiz aydan az zaman kalmışken basını tek sesliliğe mahkûm etme ve halkın haber alma hakkını yok eden bu teklifle seçim güvenliği ve demokrasi yok edilmektedir” diye konuştu. 
Oral, açıklama sonrası teklifin geri çekilmesi için Meclis’te grubu bulunan siyasi parti grup başkanvekillerine hazırlanan metni faks yoluyla gönderdi. 
 
TGS Adana Şubesi ise, Cemalpaşa Postanesi önünde açıklama yaptı. TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya, teklifin “Dezenformasyonla mücadeleyi” değil sansürü artırmak üzere basın meslek örgütlerine sorulmadan tek taraflı hazırlandığını vurgulayarak, “Israrla gündeme getirilen ancak gazeteciliğe baskıdan ve medyayı cezalandırmaktan başka amacı olmayan bu teklifin geri çekilmesini istiyoruz” dedi.
 
İstanbul’da da sansür yasasını protesto etmek amacıyla Sirkeci Büyük Postane önünde bir araya gelen TGS üyeleri, tasarının basın-meslek örgütlerine sorulmadan hazırlandığını hatırlattı.  
 
 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.