en iyi rulet siteleri
TMMOB’dan kira artışlarının önlenmesi için ‘kontrol büroları’ önerisi
  • Rojev
  • Güncel
  • TMMOB’dan kira artışlarının önlenmesi için ‘kontrol büroları’ önerisi

TMMOB’dan kira artışlarının önlenmesi için ‘kontrol büroları’ önerisi

TMMOB Amed İKK, kontrolsüz kira artışlarına müdahale edilmesi gerektiğini belirterek, artışların önüne geçilmesi için kira kontrol bürolarının kurulmasını istedi.

ABONE OL
Mart 1, 2023 11:30
TMMOB’dan kira artışlarının önlenmesi için ‘kontrol büroları’ önerisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
AMED – TMMOB Amed İKK, kontrolsüz kira artışlarına müdahale edilmesi gerektiğini belirterek, artışların önüne geçilmesi için kira kontrol bürolarının kurulmasını istedi.
 
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Amed İl Koordinasyon Kurulu, Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaşanan kira artışlarına ve çözüm önerine ilişkin Mimarlar Odası Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Amed Şubesi Eşbaşkanı Ferit Kahraman, deprem bölgelerinde kira ve emlak fiyatlarındaki kontrolsüz artışa dikkat çekti. Aynı durumun Amed’de de yaşandığına dikkat işaret eden Kahraman, “Depremden önce sayısız kiralık ve satılık arazi, arsa, ev, işyeri ve büro/ofis olmasına rağmen depremin hemen sonrasında ilanlardan kaldırılmış ve karaborsa bir piyasa oluşmuştur. Gerçekleşen bu kontrolsüz artışlarla birlikte alım satım işlemlerinin çoğunda işlemler gerçek bedeller üzerinden yapılmamıştır. Fırsatçılık gelir vergisi ödememekle birlikte harç bedellerini de düşük tutarlar üzerinden göstermiş ve kamu zararına sebep olmuştur” ifadelerini kullandı.
 
‘STOKTAKİ KONUTLARIN DEPREMZEDELERE AÇILMASI’ ÖNERİSİ
 
Bilimsel çalışma, değerlendirme ve projelendirme safhalarını yürütmeden barınma sorununa çözüm aramanın ileriki süreçlerde tekrar telafisi mümkün olmayan manevi ve maddi kayıplara sebebiyet vereceğini vurgulayan Kahraman, “Kentimiz başta olmak üzere depremden az etkilenen diğer illerde de böyle bir imkan bulunmasına rağmen bundan yararlanmamak aynı zamanda kamu yararı ilkesi ile de bağdaşmamaktadır. Bu zor süreçte yapılması gereken katılımcı yöntemlerle hareket etmektir. Kentimizde boş durumda olan ve hali hazırda herhangi bir kullanıcısı bulunmayan bitmiş veya bitmek üzere olan binlerce konut ve işyeri stoku bulunmaktadır. Bu bağlamda eski/yeni bütün yapıların kayıtlarına Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü aracılığıyla ulaşılabilmektedir” diyerek bu stokların depremzedelere açılmasını istedi. 
 
‘KİRA BÜROLARI’ ÖNERİSİ
 
Artışların önüne geçmek için öncelikle göç alan kentlerde kira tavan fiyatlarını belirleyen kontrol bürolarının kurulması, kiralama işlemlerinin yasalara uygunluğunun bu büro tarafından denetlenmesi gerektiğini ifade eden Kahraman, kira bedellerinin, bölgesel faktörler, bina özellikleri, konum, bina yaşı gibi sınıflara ayrılıp belirlenmesini ve fırsatçılıklara müdahale edilmesini istedi. Yabancılara konut satışının durdurulması gerektiğini vurgulayan Kahraman, “Bu önerilere göre mülk sahibinin belirlenen tavan fiyatından daha yüksek bir ücret alması durumunda cezai yaptırımlar uygulanabilir. Mülk sahibinin, mülkünü kiraya vermek istemediği durumlarda ise konuta kıymet takdir değerinin belirli bir oranında vergi uygulanabilir” şeklinde konuştu. 
 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.