en iyi rulet siteleri
Mêrdîn’de Vakıflar Müdürlüğü’nden esnaf kiralarına fahiş zam
  • Rojev
  • Ekonomi
  • Mêrdîn’de Vakıflar Müdürlüğü’nden esnaf kiralarına fahiş zam

Mêrdîn’de Vakıflar Müdürlüğü’nden esnaf kiralarına fahiş zam

Mêrdîn esnafları, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün iş yeri kiralarını bin 500 liradan 5 bin liraya çıkararak, "Dükkanları boşaltabilirsiniz. Bunları açık artırmaya çıkarırız” dediğini aktardı.

ABONE OL
Ocak 11, 2023 06:40
Mêrdîn’de Vakıflar Müdürlüğü’nden esnaf kiralarına fahiş zam
0

BEĞENDİM

ABONE OL
MÊRDÎN – Mêrdîn esnafları, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün iş yeri kiralarını bin 500 liradan 5 bin liraya çıkararak, “Dükkanları boşaltabilirsiniz. Bunları açık artırmaya çıkarırız” dediğini aktardı. 
 
Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Mêrdîn esnafına bir darbe de Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden geldi. Müdürlük, eski Mêrdîn’de bulunan iş yerlerinin kiralarına yüzde 233 oranında zam yaparak, bin 500 liradan 5 bin liraya çıkardı. Kira artışına dair görüştüğümüz esnaflar, talimatın bir süre önce kenti ziyaret eden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildiğini ileri sürdü. Esnaflar, kirayı ödeyemeyeceklerini durumunda kendilerine, “Dükkanları boşaltabilirsiniz. Bunları açık artırmaya çıkarırız” denildiğini aktardı. 
 
SÜRYANİ ESNAF TEPKİLİ
 
Tarihi Mêrdîn’de 1986 yılından bu yana gümüş işlemeciliği yapan Süryani esnaflardan Metin Ezilmez, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatını yaşattığını söyledi. Ezilmez, “Biz kuyumcu ya da tüccar değiliz. Yıllar önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığımız belgeyle taşıyıcı geleneksel el sanatları ustasıyız. Yıllarca burada emeğimizle ve sanatımızla ayakta durmaya çalıştığımız bir mesleğimiz var” dedi. Tek sermayelerinin düşük ayarlı altın ve gümüşün tamiri olduğunu ifade eden Ezilmez, el sanatlarıyla ilgili yapılan hibe desteklerinden yararlanmayı tercih etmediklerini ve imkanlarıyla sanatlarını sürdürmek istediklerini ifade etti. 
 
2022 Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası iş yerlerinin zam oranlarının en fazla 72,31 olarak belirlendiğini anımsatan Ezilmez, “Bunu kayde almayan Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, bize yüzde 300’lere varan artışlar yaptı. Bir buçuk aydır tüm resmi kurumlara yazdığım yazılar var. Kurum bize, ‘Dükkanları boşaltabilirsiniz. Biz bunları açık ihaleyle açık artırmaya çıkarırız’ diyor. Yani öyle keyfi bir uygulamayla karşı karşıyayız. Kendimizi ifade edemiyoruz. Biz kuyumcu değiliz. Bunu neye göre, hangi emsalllere göre güncelleştiriyorlar?” diye sordu. 
 
Aynı metrekareye sahip kimi iş yerlerinin kiralarının 3 bin ya da 2 bin 500 lira olarak belirlendiğini aktaran Ezilmez, “Bunu anlatamadık. Neden kiraların bu kadar yükseltildiğini sorduğumuzda kurum, 5 yılda bir fiyatları güncellediğini, Ankara’dan emir geldiğini, Cumhurbaşkanlığının yazı gönderdiğini söylüyor. Ankara Vakıflar Genel Müdürlüğü ile iletişime girdiğimizde bölgenin kararı olduğu söyleniyor. Ben bunun makul bir fiyata çekilmesini talep ediyorum” çağrısı yaptı. 
 
‘MECBUREN İMZALADIK’
 
40 yıldır gümüş işi yapan Özcan Kasar ise, daha önce bin 500 olan kirasının bu yıl 5 bin liraya çıkarıldığını aktardı. Kasar, “Bu şekilde ödeyemeyiz. Ben günde 330 lira para kazanmalıyım ki dükkan masrafını çıkarayım. Ev masrafı da hariç. Biz önce imzalamadık. Ama iki gün önce mecburen imzaladık” dedi.
 
 
 
 
 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.