MELETÎ – Meletî’de düzenlenen “Doğa ve yaşam talanı” panelinde konuşan Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük, kentin tamamını maden sahasına çevrildiğini ifade etti.
Meletî Çevre Platformu (Mal-ÇEP), “Doğa ve yaşam talanı” konulu panel düzenledi. Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Avukat Gül Erdoğan Moderatörlüğünde düzenlenen panele, Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran panelist olarak katıldı. Salona “Kapitalist akıl kıskancında doğa katliamına, vahşi maden sömürgeciliğine, ekolojik kırıma hayır”, “Havama, suyuma, ovama, toprağıma, yaylama dokunma” ve “Vahşi madenciliğe hayır” pankartları asıldı.
Kentteki çevre talanına karşı halkın verdiği mücadeleyi anlatan sinevizyon gösterimiyle başlayan panelde ilk olarak Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük konuştu. Dünyada belli tekel grupları tarafından bazı kararların alındığını belirten Küçük, “Bizlerde kapımıza kepçeler dayandığı zaman bu kararlardan haberdar oluyoruz. Genel olarak bu kararlar maden ocağının açılması gibi kararlar oluyor. Bizler, haberdar olduğumuzda iş işten geçmiş oluyor” dedi.
Kentin tamamının fiziki maden sahasına çevrildiğine işaret eden Küçük, “Kapitalizm rant alanıdır ve genelde Türkiye’yi özelde ise Meletî’yi hangi çıkarı sağlayacaksa o şekilde görür ve kullanır” dedi.
Kapitalist tekeller tarafından alınan kararların kendine mühendis diyen kişiler tarafından hayata geçirildiğini ifade eden Küçük, “Toplumsal sorumluluktan uzak kar hırsına hizmet ediyorlar. Halka bütün yalanları söyleyenlerde yine mühendislerdir. Şimdiye kadar teknik elemanlar üretim ideolojiyle okuldan mezun oldukları için bütün sorunları çözebileceklerini düşünüyorlar ve bunun için halkı yanılttılar” diye konuştu.
‘KORKMADAN MÜCADELE ETMEK GEREKİYOR’
Kapitalizm açısından kullanılan sürdürülebilirlik fikrinin bir palavra olduğunu kaydeden Küçük, “Kapitalizm açısından sürdürülebilirlik diye bir palavra vardır. Bu sadece sermayenin kendini sürdürmesi için söylenen bir şeydir. Yaşam alanlarını geleceğe taşımak isteyenler ile yaşam alanlarında kar etmek isteyenler savaşıyor. Bunlar içinde teknik elemanlar çoktur. Onları teşhir etmek gerekiyor. Onlardan gelen saldırılardan yılmamak gerekiyor. Korkmadan mücadeleye devam etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘KAPİTALİZM, İNSAN AKLINA KISKACA ALIYOR’
Murat Kapıkıran ise kapitalizmin her şeyi metalaştırdığına dikkat çekti. Kapıkıran, “Bilgiye ulaşmak parayladır. Kapitalizm bir yandan gıdalarla zehirler veriyor, diğer yandan sağlığımız bozulunca sağlık hizmetini de parayla satıyor. Mahkemeler bile satın alınabiliyor. Kapitalist akıl kıskacı, insanların aklını kıskaca alarak insanın ekosistemin parçası olduğunu aklından alıp onu AVM’lere sıkıştırıyor. Kapitalist sistem insanları kantonlar halinde kapalı alanda yaşayanlar haline çeviriyor” şeklinde konuştu.
Kapitalizmin insanın doğayla olan ilişkisini kestiğinin altını çizen Kapıkıran, “İnsanı insanlaştıran doğayla mücadelesidir. Bu mücadelesinin temel kuralı doğayı ticarileştirmeden kendi ihtiyaçlarını karşılamak ve doğanın kendini yenileyebileceği tarzda kullanma olmalıdır” dedi.
Panel, soru-cevap bölümünün ardından sonlandı.