en iyi rulet siteleri
‘Zindan Komitesi’ davası ertelendi

‘Zindan Komitesi’ davası ertelendi

Urfa'da “PKK/KCK Zindan Komitesi" soruşturması kapsamında aralarında avukat, hükümlü ve siyasetçilerin de olduğu 14 kişi hakkında açılan davanın 8'inci duruşması ertelendi.

ABONE OL
Eylül 21, 2022 09:30
‘Zindan Komitesi’ davası ertelendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
URFA – Urfa’da “PKK/KCK Zindan Komitesi” soruşturması kapsamında aralarında avukat, hükümlü ve siyasetçilerin de olduğu 14 kişi hakkında açılan davanın 8’inci duruşması ertelendi. 
 
Urfa’da 2018 yılında yürütülen “PKK/KCK Zindan Komitesi ve Cezaevi iç ve dış koordinasyon ile bağlantı kurma” soruşturma kapsamında 14 kişi hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla açılan davanın 8’inci duruşması görüldü. Urfa 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Urfa Baro Başkanı Mehmet Velat İzol ve çok sayıda avukat katıldı. 
 
BERAAT TALEBİ
 
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Urfa İl Eşbaşkanı Hidayet Enmek’in avukatı Ali Arslan ilk olarak konuştu. Av. Arslan, dosyada bulunan gizli tanıkların tekrardan dinlenmesini istedi. Arslan, müvekkilinin avukat olduğuna dikkati çekerek, mesleki faaliyetlerinden kaynaklı yargılandığını belirtti. Arslan, hukuka uygun toplanmayan delillerin dosyadan çıkarılmasını talep etti. Müvekkilinin kimsesizler mezarlığında bulunan bir cenazenin alınması için hukuki süreç yürüttüğünü dile getiren Arslan, bu durumun en insani ve hukuki olduğunu kaydetti. 
 
Enmek’in avukatlarından Berfin Gökkan Baran ise, gizli tanıklara işaret ederek, “Bu dosya avukatlara saldırı amaçlı açılan bir dosya. Gizli tanıklar tahliye olmak için avukatları illegalize etmek istedi. Bunun üzerine 50 dosya oluşturuldu. Gizli sanıklar istediklerini elde etti ve hala bu davanın duruşmalarında savunma yapıyoruz. Enmek bir avukat ve çocuklarının gözlerinin önünde gözaltına alındı. İnsan haklarını savunan kişiler hedef alınıyor. 7 duruşmadır dosyada bir ilerleme olmadı. Mağduriyet artırılıyor. Müvekkilimiz biran önce beraat ettirilmeli” diye konuştu.
 
ERTELENDİ 
 
Dosya kapsamında yargılanan Halil Doğan, Halil Çay, Aydın Badıllı ve Cemo Tüysüz ile avukatları da eksik hususların giderilmesini ve adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep etti. Mahkeme, Cemo Tüysüz dışında diğer kişiler hakkında adli kontrol tedbiri kararını kaldırdı. Bir sonraki duruşma 2 Aralık 2022 tarihine ertelendi. 
 
NE OLMUŞTU?
 
Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, 2018 tarihinde “PKK/KCK Zindan Komitesi ve Cezaevi iç ve dış koordinasyon ile bağlantı kurma” ismiyle yürüttüğü soruşturma kapsamında 75’i hükümlü, 14’ü avukat, 10’u infaz koruma memuru ve 37’si Kürt siyasetçi olmak üzere toplam 136 kişi hakkında gözaltı kararı vermişti. Gözaltı kararının verildiği 12 Mart tarihinde Urfa, Batman, Diyarbakır ve Şırnak’ta eş zamanlı yapılan ev baskınlarında toplam 40 kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye çıkarılan isimlerden Kürt yazar Halil Çay, İlyas Yeşilçayır, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeliği düşürülen Mehmet Akdoğan ve Cevdet Demiroğlu ile avukat Sevda Çelik Özbingöl tutuklanmıştı.
 
Başka dosyalardan yargılanmalarından dolayı farklı cezaevlerinde bulunan tutuklu olan ve kimisi tahliye olan kişilerin de aralarında olduğu iddianame 23 il savcılıklarına gönderildi. Urfa’da ise 14 kişi hakkında hazırlanan iddianame Urfa 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 
 
İddianame de aralarında 6 avukatın bulunduğu 14 kişi için “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla ceza istenirken, soruşturma kapsamında gözaltına alınan avukat Şeyhmus İnal ise yaşamını yitirmesi nedeniyle dosyadan çıkarıldı. Tutuklu bulunan avukat Sevda Çelik Özbingöl’ün dosyası ise, Urfa 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden dosyasına gönderildi. İddianamede “örgüt üyelerine yardım etmek” iddiasıyla aynı dosya kapsamında gözaltına alınan Siverek Cezaevi’nden 10 infaz memuruna dair bilgi yer almadı. 
 
MÜVEKKİL GÖRÜŞMESİ ‘SUÇ’ SAYILDI
 
Söz konusu kişiler hakkında hazırlanan iddianamede, “Rüzgar” kod adlı gizli tanığın ifadeleri doğrultusunda avukat Metin Özbadem, Hidayet Enmek, Emin Baran, Cemo Tüysüz ve Hüseyin İzol’un müvekkilleriyle görüşmesi “Cezaevi dış koordinasyon” faaliyetleri olarak nitelendirildi. Müvekkil görüşmeleri “bilgi taşıma” olarak değerlendirildi. Savcılık, avukatlarında aralarında bulunduğu 14 kişinin gizli tanık beyanları, konuşma tapelerini esas alarak TCK’nın 314/2 maddesince cezalandırılmasını talep etti.
 
SAVCI BAKANLIĞA TAVSİYEDE BULUNDU
 
Savcılık iddianamesinin sonuç ve değerlendirme kısmında, cezaevi iç ve dış koordinasyon yapılarının varlığının doğrudan PKK ve KCK ile talimatları doğrultusunda hareket ettiğini ve yürütülen faaliyetlerin ceza infaz kurumlarının caydırıcılık ve rehabilite edici yönünü anlamsızlaştırdığını ileri sürdü. Savcılık söz konusu faaliyetlerin önlenmesine ilişkin şu tespitlerde bulundu: “Etkili bir kontrolün sağlanamaması durumunda, cezaevleri terör örgütleri için dışarıdaki bir eğitim kampından farksız hale gelebilmektedir. Örgüt faaliyetlerinin akamete uğratılması için cezaevi faaliyetlerinin sonlandırılması mecburidir. Cezaevleri, örgütün hedefleri doğrultusunda bir örgütlenme ve eylem alanı olmaya devam ettiği sürece Ceza Adalet Sistemi’nin terörle mücadelede beklenen katkıyı sağlamayacağı açıktır. Ceza Adalet Sistemi, kurumsal, işlevsel, amaçsal açıdan doğrudan ‘ıslah etme’ hedefini gerçekleştirmelidir. Bu kapsamda, örgütün mevcut cezaevi faaliyetlerinin engellenmesine yönelik tedbirlerin, kurumlar arası eşgüdümle bir an önce hayata geçirilmesinin önem arz ettiği değerlendirilmektedir.”
 
İDDİANAMEDE YER ALAN İSİMLER 
 
İddianamede yer alan isimler şöyle: Metin Özbadem, Hüseyin İzol, Hidayet Enmek, Cemo Tüysüz, Emin Baran, Aydın Badıllı, Mizgin Yavuz, Kemal Ak, Sedat Çelik, İbrahim Halil Ayyıldız, Şevger Sonkurt, İlyas Yeşilçayır, Salih Erbekler, Emrullah Cin, Zeynep Kıyar, Halil Çay, Suzan Çay, Mehmet Gazali Yazar, Haşim Üzül, Ramazan Debe, Zülfikar Gençer, Bahar Oktay, Osman Çelik, Özkan Avcı, Zeynep Işık, Mesut Beştaş, Eyüp Şahin, Gürgün Kadırhan, Kasım Karataş, Emrullah Oruç, Mehmet Şiyar Karadağ, Zana Mazdak, Rıdvan Er, Suat Oğuz, Şeyhmus Cingü, Remzi Bayram, Hasip Avşar, Ayten Tikit, Şaban Şahin, Mehmet Tahir Özcan, İbrahim Süer,  Mehmet Çelik, Mehmet Erdoğan Dinçer, Sedat Çayır, Nihat Demirtaş, Ramazan Özpamuk, Mehmet Yalçın, Mehmet Akdoğan, Kiyasettin Kurt, Ramazan Batbay, Cevdet Demiroğlu, Yahya Figan, Hacer Özdemir, Didar Çeşme, Ömer Evsen, Serdar Toprak, Özgür Yıldırım, Zilan Bulut, Abdullah Altun, Emin Fidancı, Murat Tursun, Mesil Demiralp, Nihat Ekmez, Mehmet Sait Yıldırım, Halil İnalgöz, Riyed Ahmed Hasan, Hüseyin Musto, Gülser Özbay, Mehmet Ali Yaşa, Yaşar Cinbaş, Şadiye Manap, Rojvin Perişan, Hacer Halil Yusuf, Gülazer Akın, Cemal Çakır, Bahattin Keskin, Abdulcelil Keskin, Şükrü Abay, Remziye Karadağ, Leşker Açar, Ramazan Özelçi, İlhan Dayan, Derya Moray, Mahsun Bilen, Çimen Işık, Nasrulah Kuran, Çetin Arkaş, Vahyettin Sarı, Rıdvan Yusufoğlu, Sıtar Gündüz, Mehmet İnatçı, Eyyüp Yaşar, Aydın Çelik, Kemal Yiğit, Murat Bakudan, Eyyüp Nanto, Nevzat Çapkın, Vezir Kayar, Sedat Akgök, Mahsum Bilen, Bejdar Ro Adem, Mehmet Salih Atlı, Kadir Emek, Gemgin Durak, Süleyman Yıldırım, Hüsamettin Sevik, Hakan Keleş, Ramazan Adıbelli, Zeki Bayhan, Muzaffer Akengin, Ali Manaz, Mehmet Faruk Toptaş, Ercan Arslan, Şerif Adlim, Sakıp Hazman, Zeynep Erdem, Fatma Özbay, Zelal Başboğa, Halil Dağ, Fuat Bor,  Cevdet Derse, Hacı Sincer, Ömer Hayri Konar, yerine kayyım atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu, Abdullah Hoşaf, Recep Şanlıkan, Mehmet Suat Laleoğlu, Hüseyin Kaya, Rıdvan Bekir Bazgin, Mahmud Dolo, Fuat Savaşçı, Orhan Kaya, Cengiz Dönmez ve Hanife Kaya.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.