en iyi rulet siteleri
Kimyasal kullanımının tartışıldığı çalıştay Fincancı’ya adandı
  • Rojev
  • Güncel
  • Kimyasal kullanımının tartışıldığı çalıştay Fincancı’ya adandı

Kimyasal kullanımının tartışıldığı çalıştay Fincancı’ya adandı

Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına ilişkin Süleymaniye’de yapılan çalıştay, Şebnem Korur Fincancı’ya adandı.

ABONE OL
Kasım 19, 2022 20:30
Kimyasal kullanımının tartışıldığı çalıştay Fincancı’ya adandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 
 
HABER MERKEZİ – Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına ilişkin Süleymaniye’de yapılan çalıştay, Şebnem Korur Fincancı’ya adandı. 
 
Federe Kurdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde Türkiye’nin HPG’lilere karşı kimyasal silah kullanımına ilişkin Sharpress organizatörlüğünde bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya çok sayıda siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve aydın isim katıldı.
 
Çalıştay, kimyasal silah kullanımına ilişkin araştırma yapılmasını talep ettiği için tutuklanan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya atfedildi.
 
Çalıştayda ilk olarak Hunergaha Welat tarafından hazırlanan klip gösterildi. Ardından Fincancı’nın yaşamını anlatılan sinevizyon gösterimi yapıldı.
 
Çalıştayda kimyasal silahların çevreye doğaya etkileri, kimyasal silah kullanımını yasaklayan uluslararası yasaların ihlali ve Kürt halkına yönelik devam eden saldırılar tartışıldı. 
 
KİMYASALDAN ETKİLENME HALİ
 
Kimyasal silahların doğaya etkilerinin ele alındığı ilk paneli sunan İrad Menuçer, “Kürdistan Bölgesi’ndeki yurttaşların yüzde 2.9’u kimyasal silahlardan etkilendi. Halepçe ve Güney Kürdistan’da kullanılan ve doğrudan doğayı etkileyen hardal gazı, damar gazları, sarin gazı ekosistemi yok ediyor. İnsanlar ve canlıların yok edilmesi için kullanılıyor. Damar gazları insanların damarına doğrudan bir etki yapıyor ve aynı zamanda doğaya da büyük bir etkisi var” dedi.
 
KİMYASAL KULLANIMINA KARŞI YASA DÜZENLEMESİ
 
“Kimyasal silah kullanımını yasaklayan uluslararası yasaların ihlali ve Kürt halkına yönelik soykırımın devam etmesi” konularının tartışıldığı ikinci oturumda avukat Hejar Kakayi konuştu.  Hejar Kakayi paneldeki konuşmasında şunları söyledi; “Kimyasal silahların üretimi ve kullanılmasının yasaklanmasına yönelik uluslararası anlaşmalar olsa da şimdiye kadar kimyasallar engellenememiştir. İnsan haklarından söz eden hiçbir ülke bu anlaşmalara bağlı kalmıyor. Türk devleti yıllardır Rojava ve Güney Kürdistan’da kimyasal silah kullanıyor ancak uluslararası hiçbir taraf bu konu üzerinde durmadı. Hatta ne Irak ne de Kurdistan Bölgesi parlamentosu kimyasal silahların kullanımının yasaklanmasına ilişkin bir yasa çıkarmadı. Eğer bir yasa olsaydı mahkeme kararıyla uluslararası kurum ve merkezlere başvrulabilirdi.”
 
DEVAM EDEN SOYKIRIM
 
“Kürt halkına yönelik kimyasal silah kullanımı ve soykırımların devam etmesinin ve tekrarlanmasının nedenleri nelerdir?” başlığıyla düzenlenen üçüncü oturumda konuşan Soykırım Araştırmacısı Aso Emin ise devletlerin hegemonyaları nedeniyle Kürt halkına yönelik soykırımların devam ettiğini belirtti. 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.