en iyi rulet siteleri
Katliamların 7’nci yılı: Bellek ve Sanat ile İyileşme

Katliamların 7’nci yılı: Bellek ve Sanat ile İyileşme

Ankara, Diyarbakır ve Suruç katliamlarının 7’nci yılında İzmir’de “Bellek ve Sanat ile İyileşme” başlığı altında etkinlikler düzenlenecek.

ABONE OL
Kasım 9, 2022 14:00
Katliamların 7’nci yılı: Bellek ve Sanat ile İyileşme
0

BEĞENDİM

ABONE OL
ANKARA – Ankara, Diyarbakır ve Suruç katliamlarının 7’nci yılında İzmir’de “Bellek ve Sanat ile İyileşme” başlığı altında etkinlikler düzenlenecek.
 
DAİŞ tarafından 2015 yılında gerçekleştirilen Ankara, Diyarbakır ve Suruç katliamlarının 7’nci yılında, Friedrich Ebert Stiftung (FES) desteği ile 10 Ekim Barış Derneği tarafından hayata geçirilen program kapsamında İzmir’de “Bellek ve Sanat ile İyileşme” başlığı altında etkinlikler düzenlenecek. İki gün sürecek program, 12-13 Kasım’da İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşecek.
 
 Ankara, Çanakkale, İstanbul ve Diyarbakır’da çalışmalar yürütülen ve son ayağı İzmir’de tamamlanması planlanan projeye dair bir açıklamaya yayınlandı.
 
‘KATLİAMLAR TEK ELDEN PLANLANDI’
 
 5 Haziran 2015’de Diyarbakır’da, 20 Temmuz’da Suruç’ta ve 10 Ekim’de Ankara Garı önünde 142 insanın yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Dehşet ve keder dolu bu günlerde, birçoğumuz sevdiklerimizi, kimimiz uzuvlarını ve hepimiz ruhumuzu alanlarda bıraktık. Katliamların yedinci yılında artık biliyoruz; birbirini izleyen bu katliamlar tek elden planlandı ve uygulandı. Ölülerimizin ve kederimizin arkasında IŞİD Türkiye yapılanmasının en kıyıcı hücresi olan Gaziantep hücresi var. Atılan bombalar sadece bizlerde değil, ülkenin siyasi ve toplumsal tarihinde de önemli izler bıraktı. Katliam alanında olan ya da alanı yüreğinde hisseden bizler, yavaş yavaş yan yana geldik ve öfkenin, acının, nefretin dilini değil, aksine dayanışmayı, birlikte üretmeyi ve umudu seçtik. Bunca yıl içinde katliamların ve kaybettiğimiz canların belleğini oluşturmak ve hep birlikte iyileşebilmek için birbiri ardına ürünler verdik; fotoğraflar, filmler, ezgiler, resimler, desenler, örgüler, kitaplar, enstalasyonlar. Başlarda ayrı ayrı, orada burada yer alan bütün bu ürünler sonunda bir araya geldi. Katliamın 7. yılında yan yana gelen her şeyin toplamına, ‘Bellek ve Sanatla İyileşme Projesi’ dedik. Amacımız ise hep aynı; bu üç katliamın arda kalanları arasında sanat ve kolektif üretimi merkeze alan bir dayanışma kurmak, iyileşme ve barış ekseninde bellek çalışmaları yapmak. 2022’de yani katliamların yedinci yılında karşınıza çıkan işte bu ürünlerdir.”
 
SERGİLERLE AÇILACAK
 
Program açılışı 12 Kasım saat 14.00’da sergilerle yapılacak. Hatice Kapusuz’un üç katliamda yaşamını yitirenler için çizdiği kuş resimlerinden oluşan “Barışa Uçan Kanatlar” ve “Ateşe Su Taşıyan Kuşlar” isimli resim sergileriyle başlayacak program, Aslı Saraç’ın hazırladığı Barış Durağı ve Suruç Katliamı için hazırladığı “nartanem” isimli enstalasyonları ile devam edecek.
 
Ankara’da bu yıl ilk defa sergilenen ve Atilla Atala, Engin Çolakoğlu, Erol Üçem, Fatih Pınar, Özcan Yaman, Sakine Yıldıran, Semahi Aydın, Sultan Güner, Şakir Sağlam ve Yeşim Oğuz’un katliam öncesi fotoğraflarının yer aldığı “Ondan Önce” Karma Fotoğraf Sergisi’nin sergilenmesi ardından Emine Kart’ın 10 Ekim Ankara Katliamı anmalarını belgelediği “Ardakalan”, Ankara’daki Suruç anmalarını kaydettiği “Düş Yolcuları ve 2022 Diyarbakır Katliamı Anması’nda çektiği fotoğraflardan oluşan üç ayrı fotoğraf sergisi yer alacak. Son olarak 10 Ekim Örgülü Mücadele ve Suruç Aileleri İnisiyatifi tarafından örülen Örgülü Mücadele Battaniyeleri ile Emine Kart’ın örgülü süreci anlatan  “Örgülü Mücadelemiz” isimli fotoğraf sergileri izlenebilecek.
 
PANEL VE BELGESEL PROGRAMI
 
Sergi açılışının ardından Emine Kart’ın “Gülüşlerini Unutmayacağız” ve “Düş Yolcuları” adlı fotoğraf gösterileri gerçekleştirilecek. Gösterileri, “2015’ten Bu Yana Gelmeyen Adalet” paneli izleyecek. İshak Kocabıyık moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde katılımcılar olarak Amed Aileleri İnisiyatifi’nden Hayati Kurul, Suruç yaralısı Koray Türkay ve 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun yer alacak. Panelde dava süreçleri özelinde şiddetin bir başka formu olan “adaletsizlik” tartışılacak. Aynı gün  “Ölüm Ne Yana Düşer Usta” isimli belgesel, saat 19.30’da gösterilecek.  Gül Büyükbeşe ve Sibel Tekin’in hazırladığı bu belgesel, Diyarbakır-Suruç-Ankara katliamlarını tarihsel bağları ve tanıklıklar üzerinden anlatıyor.
 
AİLELERİN KATILIMIYLA “DERTLEŞİ”
 
Etkinliğin ikinci ve son günü olan 13 Kasım Pazar günü, saat 12.00’da 10 Ekim Ankara Katliamı Anıtı’nda yapılacak anma ile başlayacak ve anıt alanında yer alan anıt ağaç katliamda hayatını kaybeden insanların isimlerini taşıyan 104 parçalı Örgülü Mücadele battaniyesi ile sarmalanacak. Ardından saat 14.00’da İzmir Mimarlık Merkezi Konferans Salonu’nda, “Mavi Düşler-Korkmuyorum Yaşamaktan” isimli teatral müzik gösterisi gerçekleştirilecek. Gösteriyi Geniş Merdiven Orkestrası Müzik Dinletisi izleyecek. Son etkinlik ise 15.30’da 10 Ekim Ailelerinin katılımı ile can bulan ve artık neredeyse gelenekselleşen “Dertleşi” isimli bölüm olacak.
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.