en iyi rulet siteleri
‘İran’da 2022 yılında 6 kişi mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti’
  • Rojev
  • Dünya
  • ‘İran’da 2022 yılında 6 kişi mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti’

‘İran’da 2022 yılında 6 kişi mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti’

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, 2022 yılında İran’da 36 mayın patlamasının gerçekleştiğini ve bu patlamalarda 6 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

ABONE OL
Şubat 3, 2023 20:34
‘İran’da 2022 yılında 6 kişi mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

WAN- Hengaw İnsan Hakları Örgütü, 2022 yılında İran’da 36 mayın patlamasının gerçekleştiğini ve bu patlamalarda 6 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, 2022 yılında İran’daki mayın patlamalarına ilişkin raporunu açıkladı. Raporda, İran ile Irak arasındaki 8 yıllık savaştan arta kalan mayınların patlaması ve bunun yanı sıra son yıllarda Devrim Muhafızları tarafından döşenen mayınların Kurdistan’da can almaya devam ettiği belirtildi. Raporda geçtiğimiz 36 mayın patlaması olayının yaşandığı ve 6 kişinin yaşamını yitirdiği ve 30 kişinin ise çeşitli uzuvlarını kaybettiği kaydedildi. Raporda meydana gelen mayın patlamalarında 11 çocuğunda etkilendiğini belirtildi.

Raporda ayrıca şu bilgilere yer verildi:

“*Mağdurların eyalete göre ayrılması;

Kürdistan eyaleti (Sanandaj): 2’si ölü ve 9’u yaralı olmak üzere 11 kurban

İlam eyaleti: 2’si ölü ve 12’si yaralı olmak üzere 14 kurban

Batı Azerbaycan Eyaleti (Urmiye): 1’i ölü ve 4’ü yaralı olmak üzere 5 kurban

Kermanshah eyaleti: 1’i ölü ve 5’i yaralı olmak üzere 6 kurban

*Mayın kurbanlarının sosyal sınıfa göre ayrılması;

İşçi: 21 vaka (2 ölü ve 19 yaralı)

Askeri: 4 vaka (2 ölü ve 2 yaralı)

Sivil: 11 vaka (2 ölü ve 9 yaralı)”

BÖLGENİN MAYINLARDAN ARINDIRILMASI ÇAĞRISI

Kara mayınlarının uluslararası hukukta yasalandığı belirtilen raporda, “Kara mayınları, uluslararası teamül hukukunda mutlak yasaklar olarak listelenmemesine rağmen, etkilerini en aza indirgemek için kısıtlamalar vardır. Örneğin, çatışmanın tarafları sivilleri korumak için mayın tarlalarının haritasını tutmalı veya çatışma sonunda bu alanları temizlemelidir. Bu durumda, Ottawa Sözleşmesi, hükümetlerin anti-personel mayınları üretmekten, stoklamaktan ve transfer etmekten kaçınmasını şart koşmaktadır ki, İran İslam Cumhuriyeti hükümeti sayısız mayın kurbanı olmasına rağmen maalesef bu sözleşmeye henüz katılmamıştır” ifadelerine yer verildi. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.