MUĞLA – Muğla’daki çevre platformları, çimento fabrikasına direnen köylülerin gözaltına alınmasına tepki gösterek, “Çimentocular topraklarımızı işgal edemeyecek” diye seslendi.
Deştin Çevre Platformu, MUÇEP Menteşe Meclisi ile Bayır Çevre Komitesi, Muğla’nın Deştin ve Bayır mahallelerinde yapımı devam eden çimento fabrikasına karşı bölge halkının başlattığı nöbet eylemine bu sabah yapılan jandarma saldırısı ve gözaltılara tepki gösterdi. Çevre Platformları, Muğla Adliyesi önünde kitlesel basın açıklaması yaptı.
11 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Açıklamayı yapan ekolojist Gamze Çetinkaya, “Muğla merkez ilçesi Menteşe’nin Bayır mahallesinde Bayır Baraj yolu üzerinde kurulmuş olan direniş çadırımız sabah erken saatlerinde jandarma tarafından baskına uğramış ve 11 arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Sabah 04:30 sıralarında köylüler sahur yemeğini yerken yapılan baskında 4’ü kadın, biri 17 diğeri 15 yaşında iki genç kardeşimizle birlikte 7 erkek arkadaşımız baskında darp edilmiş, yerlerde sürüklenerek göz altına alınmış ve çimentocu şirketin bir haftadır direniş nedeniyle yoldan geçiremediği TIR’ları jandarma ve şirketin ortak operasyonuyla ‘başarıyla’ yoldan geçirilmiştir. 10’u Deştin köylüsü, 1’i Menteşe Belediye Meclis üyesi olan arkadaşlarımızın tek suçu yaşam alanlarına sahip çıkmak için direniş çadırında nöbet tutmaktır” dedi.
FABRİKA HUKUK TANIMADI
Deştin köylülerinin çimentocu firmaya karşı 2006 yılından beri direndiklerini söyleyen Çetinkaya, “Çimentocu şirketin ÇED raporu 2015 yılında, imar planları da 2017 yılında mahkeme kararıyla iptal ettirilmişti. Çimentocu firma bu davalar sürerken ikinci bir firma kurarak aynı yer için ikinci bir ÇED raporu hazırlatmış ve 2014 yılında halktan gizleyerek ÇED oluru almıştır. 2020 yılında Kent Çimento’ya satılan Muğla Çimento bu sahte ÇED raporununu kullanarak imar planlarını onaylatmış, Menteşe Belediyesi’nden de yapı ruhsat belgesini almıştır. Bu sahte ÇED raporu ve belediye ruhsatına dayanarak 2022 yılında inşaata başlayan çimentocu firmaya karşı 27 Ocak 2022 yılında Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ve Deştin köylüleri tarafından ÇED ve ruhsat iptal davaları açılmıştır” diye belirtti.
DAVALAR SÜRÜYOR
Çetinkaya, fabrikaya karşı açılan davaların sürdüğünü, şirketin yıkım projesini bitirmek için var gücüyle çalıştığını aktardı. Şirketin fabrikanın çalıştığı alanda bir tane ağaç bırakmadığını, “Mahkeme sonucunu beklemeden, büyük bir fırsatçılıkla yıkım projesine devam eden şirketi durdurmanın tek yolu gelen tırları durdurmaktan geçiyordu, köylüler de bunu yaptı” diye aktardı.
‘TOPRAKLARIMIZI İŞGAL EDEMEYECEKLER’
Çetinkaya, “3 nisan pazartesi günü saat 15:00 ‘te Bayır’da daha önceden kurulmuş direniş çadırı önündeki yolda çimentocu firmanın makina ekipmanlarını taşıyan TIR’lar durduruldu. 6 gündür gece gündüz nöbetlerle süren engelleme bugün sabah yapılan müdahale ile dağıtılmış oldu. Şimdilk çimentocu şirket kazanmış gibi görünebilir ama bu mücadele bitmedi. Çimentocu şirket Muğla’dan kovulana kadar mücadelemiz sürecek. Tırları geçirmiş olabilirler ama o baca tütmeyecek. Çimentocular topraklarımızı işgal edemeyecek, Deştin çayı özgür akacak” diye konuştu.