en iyi rulet siteleri
Anaokuldan üniversiteye kadar Kürtçe eğitim talebi

Anaokuldan üniversiteye kadar Kürtçe eğitim talebi

Çocuklarının kendi anadillerinde eğitim görememesine tepkili olan aileler, anaokuldan üniversiteye kadar Kürtçenin eğitim dili olmasını istedi.

ABONE OL
Eylül 12, 2022 06:36
Anaokuldan üniversiteye kadar Kürtçe eğitim talebi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
MERSİN – Çocuklarının kendi anadillerinde eğitim görememesine tepkili olan aileler, anaokuldan üniversiteye kadar Kürtçenin eğitim dili olmasını istedi. 
 
Okul öncesi ve birinci sınıflar için uyum eğitiminin geçen hafta tamamlanmasının ardından milyonlarca öğrenci ve öğretmen için ilk ders zili bugün çalacak. Yeni eğitim-öğretim yılında da milyonlarca öğrenci anadilinde eğitim göremeyecek. Halkların Demokratik Partisi (HDP), okulların açıldığı hafta birçok kentte “Asimilasyona karşı anadilinde eğitim” talebiyle bir dizi eylem ve etkinliğin startını verdi. Bu kapsamda Mersin’de dün anadil etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan aileler ve eğitmenler anadilde eğitim talep etti. 
 
‘EĞİTİM DİLİNDE ISRAR ETMELİYİZ’ 
 
Anadilin önemine değinen Kürtçe öğretmeni Selahattin Çam, okullarda seçmeni Kürtçe ders verilmesinin anadilde eğitim için bir adım olduğunu belirtti. Seçmeli ders için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade eden Çam, “Aşama aşama eğitim dili olması için çalışmalıyız. Eğitim dilinde ısrar etmeliyiz. Demokratik ülkelerde herkes kendi dilini özgürce öğrenebilmeli. Ne kadar dil bilirsek bizim için o kadar iyi, kendimizi o kadar geliştirmiş oluruz. Aileler yaşamın her alanında çocuklarıyla kendi anadilinde konuşmalı. Artık imkanlar çok fazla. Kürtçe basılan kitaplar, gazeteler ve televizyon kanalları çok fazla. Buna ilgi göstermeli, sahip çıkmalıyız” çağrısı yaptı. 
 
Çam, şunları söyledi: “Kürtçe konusunda kendi kendimizi asimile ediyoruz. Yazarlarımız, Kürtçe okunmadığı için Türkçe yazmaya başlıyor. Aileler yeni doğan çocuklarıyla Türkçe konuşuyor. Önce kendi dilimize sahip çıkalım. Çuvaldızı önce kendimize daha sonra başkasına. Çocuklar kendi anadiliyle okula gitti mi diğer dili öğrenmesi daha hızlı olacaktır.”
 
AİLELERİN TALEBİ 
 
6 çocuğu okula giden Sakine Ertaş, çocuklarının evde Kürtçe, okulda Türkçe konuşmasından kaynaklı dillerini unuttuğunu söyledi. Ertaş, “Okullarda da Kürtçe dersi verilirse çocuklarımız kendi anadillerini unutmaz. Yarın en küçük kızım anaokuluna başlayacak. Evde Kürtçe konuşuyor, okulda da Kürtçe konuşursa anadilini unutmaz. Anaokulundan üniversiteye kadar Kürtçe eğitim dili olmalı. Dilimiz onurumuzdur. Kürtçe dersi yaygınlaşmalı, çocuklar evlerin dışında da Kürtçeye hakim olmalı. Herkes anadilinde eşitçe konuşsun” diye kaydetti. 
 
Anadilde eğitimin inkar edilmemesi gerektiğini söyleyen Gülçin Demir ise, “Devlet Kürtçenin önünü açmalı ki dil kaybolmasın. Kürtçe eğitim dili olmadığı sürece kaybolacaktır. Anne ve babalara burada büyük sorumluluk düşüyor. Ev içerisinde daima çocuklarıyla Kürtçe konuşmalı. Zaten her yerde dilimize yönelik yasaklamalar var, Her alanda konuşarak bu yasakları püskürtmüş olacağız. Kürtçenin eğitim dili olması için sürekli gündem yapmalıyız. Sosyal medya, toplumun her alanında çalışma yapılması gerekiyor. Bu hakkımızdan vazgeçmemeli” ifadelerini kullandı.
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.