en iyi rulet siteleri
‘Kadınların isyanı değiştirecek’ eylemine çağrı
  • Rojev
  • Kadın
  • ‘Kadınların isyanı değiştirecek’ eylemine çağrı

‘Kadınların isyanı değiştirecek’ eylemine çağrı

Kadınlar Birlikte Güçlü yarın Kadıköy’de “Kadınların isyanı değiştirecek” şiarıyla gerçekleştirecekleri eylemle 2023 yılının kadın mücadelesi startını verecek.

ABONE OL
Ocak 7, 2023 06:33
‘Kadınların isyanı değiştirecek’ eylemine çağrı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
İSTANBUL – Kadınlar Birlikte Güçlü yarın Kadıköy’de “Kadınların isyanı değiştirecek” şiarıyla gerçekleştirecekleri eylemle 2023 yılının kadın mücadelesi startını verecek. 
 
Erkek devlet sisteminin yarattığı baskı, şiddet ve katliamların gölgesinde, tüm alanlarda mücadelelerini en üst seviyeye çıkararak 2022’yi geride bırakan kadınlar, yeni yılda da bu mücadeleyi sürdürmekte kararlı. İstanbul’da birçok kadın örgütünü bünyesinde bulunduran Kadınlar Birlikte Güçlü oluşumu, 8 Ocak Pazar günü Kadıköy ilçesi Beşiktaş İskelesi’nde “Kadınların isyanı değiştirecek” şiarıyla yeni yılın ilk kapsamlı eylemini düzenleyecek. 
 
Yeni yılda ilk kitlesel eylemle, mücadelenin hatlarını belirleyecek olan kadınlar, taleplerini bir kez daha meydanlardan haykıracak. Günlerdir İstanbul’un birçok ilçesinde broşür dağıtarak eyleme katılım çağrısı yapan kadınlar, hazırlıklarını tamamladı. Kadınlar Birlikte Güçlü’den İrem Gerkuş ve Tülay Korkutan, yeni yılın ilk eylemine ilişkin konuştu. 
 
MÜCADELENİN YENİ YOL HARİTASI 
 
Eylem kararından önce AKP’nin 20 yıllık iktidarı boyunca kadın politikalarının tartışıldığı toplantılar aldıklarını belirten Gerkuş, alınan bu toplantılarda kadınlar olarak neleri geride bıraktıklarını, neleri değiştirmek istediklerini ve mücadele hatlarına dair kararlar alındığını aktardı. Bu eylemle yeni mücadele hattının startını vereceklerini belirten Gerkuş, yeni yılda kadınların bir araya gelmesinin zorunluluğuna işaret ederek, “Pankartlarımıza bu seneye dair umutlarımızı ve mücadelemizi daha fazla büyüten sözlerimizi yazdık. 8 Ocak’ta ‘Kadınların isyanı değiştirecek’ pankartı etrafında bir araya gelerek taleplerimizi bir kez daha duyurmayı planlıyoruz. Bu sene içerisinde hayatlarımıza, haklarımıza sahip çıkarak, eşitlik için tüm bu saldırılara rağmen beraber olmaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandık. 
 
 YENİ YIL HEDEFİ 
 
Kadınlar olarak 20 yıldır kadın haklarına saldıran AKP iktidarından bir beklentilerinin olmadığını ifade eden Gerkuş, kadına yönelik şiddetin sadece iktidar değil, bir sistem sorunu olduğunu belirterek “Bu sistemi değiştirmek istiyoruz” dedi. Geride bıraktıkları yılın tam bir şiddet ve katliam yılı olduğunu dile getiren Gerkuş, yeni yıla ilişkin,“Kadınlar olarak, sokakları biraz daha güvenli kılan, birbirimizden güven aldığımız ve sokakta olmanın, bir şey talep etmenin, sözümüzü söylemenin, özgür bir hayatı istemenin suç olmadığını tekrar hatırlayacağımız bir sene hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
 
EYLEME ÇAĞRI
 
Mücadeleyi büyüttükleri ve birbirlerinden güç aldıkları bir ortamı kurmaya çalışmak için bu tür eylemler düzenlediklerini ifade eden Gerkuş, “Tüm kadınları bunu daha da büyütmeye çağırıyorum. Kadınları bunların bir parçası olmaya çağırıyorum. Birbirimizden umut ve dayanışma almaya çok ihtiyacımız var. Kadınları isyan etmeye çağırıyorum” ifadelerini kullanarak tüm kadınları 8 Ocak’taki eyleme çağırdı. 
 
2022 NASIL GEÇTİ?
 
Tülay Korkutan ise, kadınlar için zor bir yılı geride bıraktıklarını ifade ederek “2022 yılı, özellikle cezaevlerindeki kadın arkadaşlarımızın yaşadıklarını nasıl daha fazla yansıtırız, onlarla nasıl daha fazla dayanışma içinde oluruz, içerinin sesini sokakta, dışarıda nasıl yükseltiriz? diye sorarak başladı” dedi. 2022 yılı içerisinde 8 Mart ve 25 Kasım gibi günler başta olmak üzere tüm eylem ve etkinliklerin kadınlar için yasaklı bir yıl olduğunu buna rağmen kadınların sokakları terk etmediğini vurgulayan Korkutan, “Aslında kadınlar tüm bu saldırılara rağmen sokaktaki varlığını hep sürdürdü. Hep ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’ dedi. Erkek devlet şiddetine karşı sözünü esirgemedi. En son 25 Kasım’da yılı kapatırken de, valilikler, kaymakamlıklar yasak çıkardı. Ama kadınlar yine sözünü söyledi. Aslında 2022’yi kadınlar olarak daha çok sokakta olduğumuz, daha çok mücadele ettiğimiz bir şekilde kapattık” şeklinde konuştu.
 
‘2023’E KADIN İSYANIYLA GİRİYORUZ’
 
 2023 yılını isyanla karşıladıklarını belirten Korkutan, “Biz şu an faşist bir iktidarla karşı karşıyayız. Tüm bu saldırıların karşısında ‘Kadınların isyanı değiştirecek, dönüştürecek’ diyoruz. Buna inanıyoruz. Bunun için de 8 Ocak’ta yan yana geleceğiz. Sözümüzü söyleyeceğiz. Tüm kadınları yan yana  getireceğiz ve sözümüzü ortaklaştıracağız. Aslında bizim dosta düşmana göstereceğimiz kadın isyanıyla bu yıla giriyoruz” dedi. 
 
MÜCADELE VURGUSU
 
“Biz artık kadınların ölmesine isyan ediyoruz dediğimizde devlet şiddeti görmek istemiyoruz” diyen Korkutan, bunun için iktidar değişimine ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Korkutan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Her bir kadına şunu söylemek istiyorum; 8 Ocak’ta ne işleri varsa bütün işlerini bırakıp gelsinler. ‘2023’te isyanımızla değiştireceğiz’ diyelim ve kadın dayanışmasını hep birlikte yükseltelim.” 
 
MA / Rukiye Adıgüzel 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.