İSTANBUL – Gelişim Üniversitesi öğrencileri, kayıt ücretlerine yapılan zamları protesto ederek, taleplerini açıkladı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencileri, öğrenim ücretlerine yapılan fahiş zamları protesto etti. Üniversitenin Avcılar yerleşkesi önünde yapılan protestoya, farklı üniversitelerden öğrenciler de katıldı. Eylemde, “Müşteri Değil Öğrenciyiz” pankartı ile “Pervizyon bölümü 38 bin TL’den 76 bin TL’ye çıktı” dövizi taşındı. Öğrenciler sık sık, “Zamlara boyun eğmeyeceğiz”, “Boyun eğme, haklarına sahip çık” ve “Eğitim haktır satılmaz” sloganları attı.
YÜZDE YÜZ ZAM
Eylemde konuşan Buse Ataş, kayıt ücretlerine yüzde 100’e yakın zam yapıldığını belirterek, bu zamları karşılayamadıklarını ve zamların geri çekilmesini istedi. Ataş, “Aynı zamanda bizlere kayıt döneminde vermiş olduğunuz yüzde 10’luk zam yapma sözünüzü de çiğnemiş bulunuyorsunuz. Sözünüzde durmanızı ve onurlu bir duruş sergilemenizi talep ediyoruz. Aksi halde bu zamları geri çektirene kadar durmayacağız. Eğitim hakkımızdan faydalanmak istiyoruz ve siz bu hakkımızı bu fahiş zam oranıyla gasp ediyorsunuz. Yapılan bu zammın geri çekilmesi için ayaktayız” diye konuştu.
Erken kayıt döneminin diğer özel okullara göre çok erken başladığını belirten Ataş , bu sürenin uzatılması gerektiğini vurguladı. Ataş, “Aynı zamanda peşinatın okulunuz tarafından 5 bin belirlenip, sonrasında 10 bin TL’ye çıkması öğrenciler üzerinde bir mobbing oluşturuyor. 5 bin TL’ye tekrar geri düşürülmesini ve bu konuda ki mağduriyetimizin de giderilmesini istiyoruz” çağrısı yaptı. Ataş, benzer talepleri depremzede öğrenciler için de yaptı.
TALEPLER
Ataş, öğrencilerin taleplerini şöyle sıraladı:
“* Okul yönetimi tarafından okul yemekhane ve kantinlerine yapılan zamlarında ele alınmasını ve bu yapılan zamların geri çekilmesini yapılacaksa da okul içerisindeki öğrencilerin maddi/manevi durumlarını gözeterek bir zam uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz.
* Okulumuzda kulüp başkanı olan öğrencilerin kendi haklarını savundukları ve yasal olan eylem haklarını gerçekleştirdikleri için kulüplerin kapanmasına dair söylemlerde bulunmasını kabul etmiyoruz. Bunun içinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Aynı zamanda yapılan bu söylemler tehdit oluşturuyor.
*Okulun ve okul yönetiminin bu konuda geri adım atmasını bu şekilde tehditvari söylemlerde bulunup öğrenci üzerinde yapılan bu mobbingi sona erdirmesini istiyoruz. Yasal hakkımız olan eylem hakkımızı kullandığımız için okul kulüplerini kapatma tehdidiyle öğrencileri baş başa bırakmaya hakkınız yok. Bu duruma son vermenizi istiyoruz.”
Öğrenciler, açıklamanın ardından rektörlüğe taleplerini içeren dilekçe verdi. Öğrenciler, talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerinin altını çizdi.