en iyi rulet siteleri
Üniversiteliler okumak için çalışmak zorunda kalıyor
  • Rojev
  • Gençlik
  • Üniversiteliler okumak için çalışmak zorunda kalıyor

Üniversiteliler okumak için çalışmak zorunda kalıyor

Okumak için çalışmak zorunda kaldıklarını belirten üniversiteli öğrenciler, geleceğe umutla bakamadıklarını ifade etti.

ABONE OL
Haziran 12, 2023 06:38
Üniversiteliler okumak için çalışmak zorunda kalıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
AMED – Okumak için çalışmak zorunda kaldıklarını belirten üniversiteli öğrenciler, geleceğe umutla bakamadıklarını ifade etti. 
 
Derinleşen ekonomik kriz nedeniyle üniversiteli öğrencilerinin kaygıları büyüyor. Üniversiteli öğrencilerden birçoğu, okulu bitirmek için çalışmak zorunda kalıyor. Aldıkları bursların yetersizliğinden dert yanan öğrenciler, geleceğe de kaygıyla bakıyor. 
 
İSTEDİĞİ ÜNİVERSİTEYE GİDEMEDİ
 
Aldıkları bursların yetersiz olduğunu ifade eden Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuarı bölümü öğrencisi Ömer Aslan, “Bursum bin 250 lira. Burada öğrenci otobüs ücretleri 3 buçuk lira. Aylık 300 lira yapıyor neredeyse. Yemeğimiz de var. Bir tost burada 30 lira. Çok zor geçiniyoruz” dedi. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle öğrencilerin istedikleri üniversiteye dahi gidemediğini dile getiren Aslan, “Ben Ege Üniversitesinde okumak istedim. Ekonomik şartlar buna izin vermedi; ailemin geliri düşük olduğu için. Babam çalışmıyor. Annem ev hanımı. Hayalimdi ama gidemedim” diye belirtti.
 
Ömer Aslan
 
‘MÜLAKAT KALDIRILMALI’
 
Atanmaya yönelik kaygılarını dile getiren Aslan, “Herkesin bir dayısı olması lazım. Bizim de bir dayımız yok! Tabi bundan dolayı bir kaygı yaşıyorum. Öncelikle mülakatın kaldırılmasını istiyorum. Öyle olması gerek. Güvenlik soruşturmasının kaldırılmasını istiyorum” dedi. Öğrencilerin bütün hayatını meslek sahibi olabilmek için harcadığını ancak emeklerinin karşılığını alamadığını ifade eden Aslan, güvenlik soruşturması ve mülakat gibi uygulamalardan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. 
 
‘ATAMADAN UMUDUMUZ YOK’
 
Manisa Celal Bayar Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümü öğrencisi Ebru Aslan, kendisine burs verilmediğini aktardı. Öğretmenlerin atama sorunundan dolayı öğrenim kredisi de almadığını ifade eden Aslan, ailesinin gönderdiği parayla geçimini sağlamaya çalıştığını belirtti. Atama sorunundan kaynaklı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçluları arasına girmek istemediğini aktaran Aslan, “Sıkıntı çeken çok fazla arkadaşım var. Çok uzak olduğu için burs ulaşıma yetmiyor. Yiyeceğe yetmiyor. Zaten yurt yemekleri bayağı kötü, genellikle dışarıda yiyoruz. Atamadan umudumuz yok diyebilirim. O yüzden dilimi geliştirip yüksek lisans yapmayı düşünüyorum” diye belirtti.
 
Mevcut hükümetin politikalarından beklentisi olmadığını kaydeden Aslan, “Hükümet, yaptığı şeylere devam edecek. Yeni bir şey beklemiyorum. Eski hatalar devam edecek. Öğretmen olarak, atama yapılmasını isterim. Köy okullarının açılmasını isterim. Öğrencilerin hem okula gidip hem çalışmaması lazım. Bu konuda öğrencilere daha fazla destek olunması gerekiyor” şeklinde konuştu. 
 
Ebru Aslan
 
HEM ÇALIŞIYOR HEM OKUYOR
 
Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü öğrencisi Dilek Erol, aldığı bursun yetersiz olmasından dolayı çalışarak eğitim hayatını sürdürebildiğini dile getirdi. Çalışma koşullarının eğitim hayatını etkilediğini belirten Erol, “Ekstra Kick Boks antrenörlüğü yapıyorum. Özel ders veriyorum. Salonlarda çalışıyorum. Bu şekilde geçimimi sağlıyorum. Hem çalışıyorum hem okuyorum. Liseden beri bu şekilde devam ediyorum. Hem aktif sporcu olup hem okuyup hem de çalışmak zor oluyor. Benim derslerden çıkıp eve girmem gece 24.00’ü bulabiliyor. Sabah uykusuz bir şekilde derse gelmek zorundayım. Bu beni yıpratıyor. Ayrıca hazırlanmam gereken turnuvalar oluyor. Bu beni daha çok yıpratıyor” ifadelerini kullandı.
 
Dilek Erol
 
‘UMUDUMUZU KIRDILAR’
 
Erol, atamaya yönelik kaygılı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ülkenin gidişatı umudumuzu kırıyor. Çünkü beden eğitiminde atama puanlarımız çok yükseldi. Biz hem sporcuyuz hem de öğretmenlik yapacağız. Aktif sporculara veya aktif sporcu yetiştiren insanlara biraz daha tolerans sağlanmalı. Bizim atama puanımız 85. Ben hem sporcu yetiştirip hem kendim maça girip aynı zamanda ders çalışacağım. Kendimi üç parçaya böleceğim. Bu beni çok zorluyor. Fiziksel bir aktivite yaptığımız için zaten yoruluyoruz. Dinlenmemiz gerekiyor, aynı zamanda ders çalışmamız gerekiyor. Bu da bizi müthiş bir şekilde yıpratıyor.”
 
‘UMUTLU BAKAMIYORUM’
 
Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuarı bölümü öğrencisi Yusuf Aslan ise, çalışarak eğitim hayatına devam edebildiğini ifade etti. Aslan, “Ben ne burs ne de kredi alıyorum. Hem çalışıp hem okul okumam lazım. O yönden zorlukları var. Bazen geç çıkıyorum işten. İkisini birlikte götürmeye çalışıyorum. Hangisine asılırsam diğeri elimden kalıyor. Onun için orta yolu bulmaya çalışıyorum” dedi.
 
Yusuf Aslan
 
Aslan, 100 bin öğretmen ataması talep ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Bizim isteğimiz ilkokul ve ortaokul bölümlerine de müzik bölümünün açılması. Genel olarak bütün bölümlerin atama problemi var. Başlangıçta gelecek kaygısını ortadan kaldırmaları lazım. Sosyoloji, edebiyat ve felsefe bölümlerini okuyanlar boştalar.”
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.