en iyi rulet siteleri
Bütçe görüşmelerinde muhalefetin canlı yayın talebi kabul edilmedi
  • Rojev
  • Politika
  • Bütçe görüşmelerinde muhalefetin canlı yayın talebi kabul edilmedi

Bütçe görüşmelerinde muhalefetin canlı yayın talebi kabul edilmedi

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bütçeyi faizden arındırdık dediği bütçenin 565,6 milyar TL’si faiz giderleri için ayrıldı.

ABONE OL
Ekim 21, 2022 18:32
Bütçe görüşmelerinde muhalefetin canlı yayın talebi kabul edilmedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA – Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bütçeyi faizden arındırdık dediği bütçenin 565,6 milyar TL’si faiz giderleri için ayrıldı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin görüşmeleri başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi sunumunu gerçekleştirdi.

Bütçe sunumu öncesi muhalefet milletvekilleri komisyon görüşmelerinin canlı verilmesini, bakanların soruları eksiksiz yanıtlaması talebinde bulundu. Halkın vergileriyle oluşturulan bütçenin komisyon görüşmelerinin canlı verilmesine dair talep Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz tarafından reddedildi. Usule ilişkin itirazlar ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, sunumunu yaptı.

Türkiye’nin son 50 yılın en büyük büyüme hızına ulaştığını savunan Oktay, “2022 yılında istihdamdaki yıllık artışın 1,9 milyona yaklaşması ve işsizlik oranının yıl sonu itibarıyla yüzde 10,8 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir. 2023 yılında ise işsizlik oranının yüzde 10,4’e gerilemesi beklenmektedir” dedi.

ENFLASYON İLE MÜCADELE EDİLMİŞ

Oktay, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında 2023 yılı için hedeflerinin 265 milyar dolar olduğunu belirtti. Halkın enflasyonunu görmeyen Oktay, “Enflasyonla mücadele açısından büyük öneme haiz milli para birimimizin istikrarını tesis etmek üzere adımlar attık. Bu kapsamda, 2021 yılı aralık ayında liralaşma politikamızın bir unsuru olarak Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesabı’nı devreye aldık. Bu finansal ürüne vatandaşlarımız ve şirketlerimiz yüksek ilgi göstermiş ve ürün devreye alındıktan sonra döviz piyasalarında istikrar sağlanmaya başlamıştır” diye belirtti.

FAİZ GİDERLERİ 565,6 MİLYAR TL

Bütçeyi faiz bütçesi olmaktan çıkardıklarını ileri süren Oktay, “2023 yılı bütçemizde, bütçe giderleri 4 trilyon 469,6 milyar lira, bütçe gelirleri 3 trilyon 810,1 milyar lira, bütçe açığı 659,4 milyar lira olarak öngörülmüştür. 2023 yılı bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırmaya göre dağılımı ise şöyledir; personel giderleri 952,3 milyar lira, sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri 150,4 milyar lira, mal ve hizmet alım giderleri 318,7 milyar lira, cari transferler 1 trilyon 682 milyar lira, sermaye giderleri 315,8 milyar lira, sermaye transferleri 37,3 milyar lira, borç verme giderleri 359,2 milyar lira, yedek ödenekler 88,2 milyar lira, faiz giderleri 565,6 milyar liradır” ifadelerini kullandı.

Oktay’ın sunumu ardından bütçe görüşmelerine 26 Ekim Çarşamba günü devam etmek üzere ara verildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.