en iyi rulet siteleri
Kayyımların ‘prestij’ projesinin maliyeti 104 milyonu aştı
  • Rojev
  • Güncel
  • Kayyımların ‘prestij’ projesinin maliyeti 104 milyonu aştı

Kayyımların ‘prestij’ projesinin maliyeti 104 milyonu aştı

Cizîr'de belediye kayyımlarının 5 yılda 3 kez ihaleye verdiği ve 2 kez revize ettiği köprü projesinin maliyetinin 104 milyon TL'yi aştığı öğrenildi.

ABONE OL
Kasım 10, 2022 07:30
Kayyımların ‘prestij’ projesinin maliyeti 104 milyonu aştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
ŞIRNEX – Cizîr’de belediye kayyımlarının 5 yılda 3 kez ihaleye verdiği ve 2 kez revize ettiği köprü projesinin maliyetinin 104 milyon TL’yi aştığı öğrenildi. 
 
Şirnex’ın Cizîr ilçesinde belediyeye 20 Ağustos 2017 tarihinde kayyım olarak atanan Kaymakam Faik Arıcan döneminde ihalesi yapılan “köprü projesi” yılan hikayesine döndü. Her gelen kayyım, “prestij projesi” olarak adlandırdığı proje için yeni ihale yaptı. Ancak proje bir türlü tamamlanmadı. 
 
İLK İHALE 
 
Gaziantep Vali Yardımcısı iken belediyeye kayyım olarak atanan Faik Arıcan, atanmış kişilerden oluşan “Meclis” ile Dicle Nehri üzerinde 11 gözlü taş köprü yapılması kararı aldı. Köprüye, İsmail Ebuliz El Cezeri adı verilerek, 348 metre olacak şekilde tasarlandı. 2017’de 25 milyon TL’ye ihale edilen köprünün yapımı 2018’de başladı. Projeyi yürüten Egecen Akaryakıt Nakliyat İnşaat, Turizm, Sanayi, Tic. A.Ş. ile Pek-Er İnşaat, bir süre sonra hakkediş bedellerini alamadıkları gerekçesiyle çalışmaları durdurdu. 
 
ARTTIKÇA ARTTI 
 
31 Mart 2019 seçimlerinde belediyeyi, Halkları Demokratik Partisi (HDP) kazandı. HDP’li yönetim, kayyımın bıraktığı borca rağmen projeyi sürdürmek istedi. Ancak 29 Ekim 2019’da HDP’li eşbaşkanlar görevden alınarak, İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu yeni kayyım oldu. Kayyım Sinanoğlu, projeyi revize ederek, “Beton Köprü” yapımına karar verdi. Sinanoğlu döneminde yeni bir ihale yapılarak, 48 milyon 951 bin 228 TL bedelle aynı firmalara verildi.
 
MİLLET BAHÇESİ EKLENDİ
 
Sinanoğlu’nun yerinin değiştirilerek, yerine 21 Ağustos 2021’de Mehmet Tunç’un getirilmesiyle proje bu kez “mali tasarruf” gerekçesiyle yeniden durduruldu. Kayyım Tunç,  “mali tasarruf” gerekçesiyle durdurduğu köprü projesi için yeni ihale yaparak, maliyeti 57 milyon TL’ye çıkardı. Üçüncü ihale de aynı fırmaya verilirken, projenin de “asma köprü” olarak revize edildiği kaydedildi.  
 
Kayyımlar değiştikçe köprünün maliyeti de arttı. 12 Ağustos’ta Tunç’un yerine atanan Nazlı Demir, projenin bir an önce bitirilmesi için talimat verdi. Bu kez köprü projesine bir de “Millet Bahçesi” eklendi. Hem “Millet Bahçesi” hem de ek çalışmalar nedeniyle 57 milyonluk maliyetin 104 milyon 50 bin 553 TL’ye çıktığı öğrenildi. 
 
Projeyi sürdüren firmalara şimdiye kadar farklı tarihlerde toplam 39 milyon 484 bin 50 TL hakkediş ödemesi yapıldığı aktarılırken, 104 milyon TL bedelin ek çalışmalardan kaynaklı daha da arttırılacağı belirtiliyor. 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.