en iyi rulet siteleri
HDP’li Coşkun’dan kadın sığınaklarına ilişkin soru önergesi
  • Rojev
  • Kadın
  • HDP’li Coşkun’dan kadın sığınaklarına ilişkin soru önergesi

HDP’li Coşkun’dan kadın sığınaklarına ilişkin soru önergesi

Nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelerin, kadın sığınağı açmak zorunda olduğunu belirten HDP’li Şevin Coşkun, Muş kent merkezinin nüfusunun yaklaşık 200 bin olmasına rağmen kayyım belediyeye ait herhangi bir kadın sığınağı bulunmadığını aktardı.

ABONE OL
Kasım 8, 2022 15:33
HDP’li Coşkun’dan kadın sığınaklarına ilişkin soru önergesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA – Nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelerin, kadın sığınağı açmak zorunda olduğunu belirten HDP’li Şevin Coşkun, Muş kent merkezinin nüfusunun yaklaşık 200 bin olmasına rağmen kayyım belediyeye ait herhangi bir kadın sığınağı bulunmadığını aktardı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, kadın cinayetlerini, kadına yönelik şiddeti ve buna karşı önlemlerin yetersizliğinin yanı sıra Muş’taki kadın sığınağında yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a yazılı olarak cevaplanması istemiyle soru önergesi sunan Coşkun’un önergesinde kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğine vurgu yapılırken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) verilerine göre; 2022 yılı Ekim ayında 34 kadın cinayeti yaşandığı, 26 kadının şüpheli bir şekilde ölü bulunduğu aktarıldı.

10 AYDA 275 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Bu sayının, 2021 yılı Ekim ayına göre yüzde 88 arttığı, 2022 yılının ilk 10 ayında ise 275 kadının öldürüldüğü belirtilen önergede, Bağımsız İletişim Ağı’nın (Bianet) verilerine göre; 2022 yılı Ekim ayında en az 65 kadının şiddet-yaralanma-tehdidine, 12 kadının ise tacize maruz kaldığı kaydedildi.

Alınması gereken önlemlerin alınmadığı vurgulanan önergede, şu ifadelere yer verildi: “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve verilen tedbir kararlarının etkin olarak uygulanmasının izlenmesi için 6284 sayılı kanun kapsamında Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin kurulması öngörülmüştür. Bu kapsamda sığınak ya da sığınmaevi olarak kamuoyunda bilinen, Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik’te ‘konukevi’ olarak adlandırılan kurumlar; kadına yönelik şiddetle mücadele alanında açılan mekanizmalar arasındadır.

KADIN SIĞINAK SAYISI VE KAPASİTESİ YETERSİZ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre; 2021’de sığınak sayısı yalnızca 149 iken 2022 yılında 3 tanesinin daha yapılması planlanmıştır. Ancak bu kurumların sayısı ve kapasitesi, ihtiyacın gerisinde kalmaktadır. Birçok kentte yeteri kadar sığınağın bulunmamasıyla birlikte var olan birçok sığınakta da güvenlik, beslenme, hijyen gibi sorunlar bulunmaktadır.

MUŞ’TA BELEDİYEYE AİT SIĞINMA EVİ YOK

Sorunların yaşandığı yerlerden biri de Muş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kentteki sığınaktır. Kadın Merkezi (KAMER) Muş Şubesi’nden aldığımız bilgilerde; kentte sadece bir kadın sığınağının bulunduğu, bu sığınağın yerinin herkes tarafından bilindiği, orada bulunan kadınların güvenlik kaygılarının bulunduğu, verilen yemeklerin kötü olduğu ve hijyenin yetersiz olduğu belirtilmiştir. Ayrıca 5393 sayılı Belediye Kanunu’na nüfusunun 100 binin üzerinde olan belediyeler, kadın sığınağı açmak zorundadır. Ancak Muş kent merkezinin nüfusu yaklaşık 200 bin olmasına rağmen belediyeye ait herhangi bir kadın sığınağı bulunmamaktadır.”

Coşkun, Bakan Yanık’a şu soruları sordu:

“*Kadına ve çocuğa yönelik şiddete ile kadın cinayetlerine dair bir veri tabanınız var mıdır? Var ise kamuoyu ile ne zaman paylaşacaksınız?

*2002-2022 yılları arasında illere göre yaşanan kadın cinayeti ve şiddete maruz kalan kadın sayısı kaçtır?

*Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dönük bir eylem planınız var mıdır?

*Bakanlığınıza bağlı bulunan kadın sığınaklarının sayısı ve kapasitesi kaçtır? İhtiyacın giderilmesi için bu sayı ve kapasiteyi arttırmak için bir çalışmanız var mıdır?

*Kadın sığınaklarının bulunmadığı kaç il vardır? Bu iller hangileridir?

*Muş kentinde kadına yönelik şiddete ilişkin herhangi bir araştırmanız var mıdır? Var ise kapsamı nedir? Kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?

*Muş’ta, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) 2022 yılı içerisinde başvuru yapan kadın sayısı kaçtır? Başvuru yapan kadınların kaçına psikolojik ve hukuki destek sağlanmıştır? Kadınların kaçı bir sığınağa yönlendirilmiştir?

*Muş’ta bulunan ŞÖNİM’de görevli personel sayısı kaçtır? Bu personellerin görev dağılımları nedir?

*Muş’ta bulunan kadın sığınağında yaşanan kapasite, güvenlik, beslenme ve hijyen gibi sorunlara dair bilginiz var mıdır? Bu sorunları ne zaman gidereceksiniz?

*Muş kentinin nüfusu yaklaşık 200 bin olmasına rağmen Muş Belediyesi tarafından kadın sığınaklarının yapılmamasının gerekçesi nedir? Yapılması için belediyeye herhangi bir bildiriminiz oldu mu? Olacak mıdır?”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.