en iyi rulet siteleri
Dev-Yapı-İş ve İnşaat-İş’ten sömürüye karşı grev örgütlenmesi
  • Rojev
  • Ekonomi
  • Dev-Yapı-İş ve İnşaat-İş’ten sömürüye karşı grev örgütlenmesi

Dev-Yapı-İş ve İnşaat-İş’ten sömürüye karşı grev örgütlenmesi

Dev-Yapı-İş Sendikası’nın yaptığı açıklamada konuşan Dev-Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, verdikleri mücadelenin birçok kazanımla sonuçlandığını belirterek, "Kazanımların güvence altına alınması ve genişletilmesi için grev örgütlenmesine gideceğiz" dedi.

ABONE OL
Ekim 17, 2022 11:40
Dev-Yapı-İş ve İnşaat-İş’ten sömürüye karşı grev örgütlenmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
İSTANBUL – Dev-Yapı-İş Sendikası’nın yaptığı açıklamada konuşan Dev-Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, verdikleri mücadelenin birçok kazanımla sonuçlandığını belirterek, “Kazanımların güvence altına alınması ve genişletilmesi için grev örgütlenmesine gideceğiz” dedi.  
 
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev -Yapı- İş) ile İnşaat-İşçileri Sendikası (İnşaat-İş), Finans Merkezi’nde çalışan işçilerin gasp edilen haklarına ilişkin İstanbul Kadıköy’de bulunan Kimya Mühendisleri Odası’nda açıklama yaptı. Açıklamanın yapıldığı salona, “Gasp edilen haklarımız için greve hazırlanıyoruz” pankartı açıldı. Toplantıya, Dev – Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut’un yanı sıra çok sayıda işçi emekçi katıldı. 
 
İNSANLIK DIŞI KOŞULLARA DİKKAT ÇEKİLDİ 
 
Açıklama metnini Dev-Yapı-İş Sendikası yönetim kurulu üyesi Osman Üney okudu. Kanunların kağıt üzerinde kaldığı, her türlü hak gaspının yaşandığı inşaat sektöründe yıllardır kölelik düzenine karşı mücadele yürüttüklerini belirten Üney, “Ücretlerin ödenmemesi, sigorta primlerinin düşük gösterilmesi, maliyet olarak görüldüğü için alınmayan önlemler nedeniyle yaşanan iş kazaları ve iş cinayetleri, uzun yemek kuyrukları, kurtlu yemekler, tahtakurularının olduğu yatakhaneler inşaat işçilerinin başlıca sorunları arasında bulunuyor. Bir milyon 600 bin sigortalı, yaklaşık 500 bin de kayıt dışı işçi inşaat işkolunda insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlanıyor. İş kanunları yasalar uluslararası sözleşmeler adeta kağıt üzerinde kalıyor. Siyasal iktidarlar tarafından dokunulmazlık zırhıyla korunan inşaat patronları kölelik koşulları dayatıyor. Bu kölelik düzenine artık yeter diyoruz” şeklinde konuştu.
 
İŞÇİ CİNAYETLERİ
 
Türkiye’nin dört bir tarafında rant ve talan ekonomisiyle yaratılan beton yığınlarının işçilerin alınteriyle büyüdüğünü söyleyen Üney, “Karşılarına örgütlü işçiler çıkmasın, sömürü daha da derinleşsin diye taşeron sistemi eliyle kendi içinde bölük pörçük hale getirilen inşaat sektöründe; yeterince örgütlü olmamızın bir sonucu olarak emeğimiz gasp ediliyor. Kötü barınma ve beslenme koşullarında çalıştırılıyor ve her gün iş cinayetlerinde ölüyoruz. Bu düzeni değiştirmek için inşaat sektöründe örgütlenen iki sendika olarak finans merkezi şantiyesinde aklımızı, deneyimlerimizi ve güçlerimizi birleştirerek ‘gasp edilen haklarımız istiyoruz’ başlığı altında Şubat ayında bir kampanya başlattık. Binlerce işçinin çalıştığı Finans Merkezi Şantiyesinde DİSK/ Dev Yapı İş ve İnşaat İş Sendikaları olarak başlattığımız kampanya çerçevesinde hiçbir inşaat işçisinin yalnız olmadığını dosta düşmana gösterdik. Tüm gücümüzle haklarımızı korumak ve taleplerimizi gerçekleştirmek için mücadele yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
‘GREV ÖRGÜTLENMESİ’ 
 
Mücadele sonucu bazı şantiyelerde sağlıksız koşullar sunan yemekhane firmalarının değiştirildiğini vurgulayan Üney,  “Kamp alanlarının düzenlenmesi, 2-3 ay geciktirilen maaşların zamanında yatırılmasını, verilmeyen hafta tatillerinin verilmesini, gasp edilen 45 saat üzeri fazla mesai hakkımızı, gasp edilen kıdem ve ihbar tazminatlarının yatırılmasını sağladık. Şantiyenin içindeki bazı firmalarda çift bodro uygulamasını iptal ettirip sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılmasını sağladık. Kağıt üzerinde kalan işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasının uygulanmasını sağladık. Şantiyedeki varlığımız sadece hakların gasp edilmesini önleyip, kanunların uygulanmasını sağlamakla kalmayıp işçilerin yaşam hakkını da koruduk. Onlarca yıllık deneyimimizle aylardan beri burada yürüttüğümüz mücadele de kazanımlar elde ettik. Şimdi kazanımlarımızı güvence altına almak ve daha da geliştirmek için grev örgütlüyoruz” dedi. 
 
TELEPLER
 
Mücadeleyi daha büyüterek grevi örgütleyeceklerini kaydeden Üney, işçilerin taleplerini şöyle sıraladı: 
 
“* Yasal olarak haftalık 45 saat dışındaki çalışma süresinin mesai sayılması için,
 
*Sigorta primlerinin asgari değil aldığımız gerçek ücret üzerinden yatırılması için, 
 
*Ücret gasplarının son bulması, keyfi ücret/yevmiye vb. kesintilerinin son bulması için, 
 
*İnsana yakışır, hijyenik ve sağlıklı yemek sağlanması, kamp ve yatakhane koşullarının iyileştirilmesi için, 
 
* Orman değil, iş kanununun şantiyemizde uygulanması, insanca çalışma koşulları için, 
 
*İnşaat işçisinin köle olmadığını göstermek, kampların, yemekhanelerin ve çalışma ortamının sektörde örgütlü olan sendikaların ve işçi temsilcilerinin denetimine açılması ve işçi güvenliği önlemlerinin alınması için grev.”
                                                                          
Açıklamanın ardından konuşan Dev -Yapı- İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, işçi sömürüsüne ve hak gasplarına karşı sürdürdükleri mücadele sayesinde birçok sorunu çözdüklerini belirtti. Mücadelenin daha genişletilip büyütülmesi ve kağıt üzerinde kalan kanunların uygulanması için mücadeleyi büyütmeyi hedeflediklerini vurgulayan Karabulut, “İşçiler üretimden gelen güçlerini kullanmadıkları müddetçe patronlar istedikleri gibi hareket ediyor ve isteklerini uyguluyorlar. Ama artık o şantiyelerde, İnşaat İş ve Dev-Yapı-İş Sendikası var ve patronlar istediklerini yapamıyor. İşçileri patronların insafına terk etmeyeceğiz. Bunun için mücadelemiz her yerde devam edecek. Temel hak ve taleplerimizin güvenceye alınması için bir grev örgütlenmesine gideceğiz” diye belirtti.
 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.