en iyi rulet siteleri
Urfa’da 14 Temmuz anması

Urfa’da 14 Temmuz anması

Urfa'da 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu'nda yaşamını yitiren Kemal Pir, Akif Yılmaz, Hayri Durmuş ve Ali Çiçek anıldı.

ABONE OL
Temmuz 15, 2022 13:30
Urfa’da 14 Temmuz anması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
URFA – Urfa’da 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu’nda yaşamını yitiren Kemal Pir, Akif Yılmaz, Hayri Durmuş ve Ali Çiçek anıldı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 78’liler Girişimi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu’nda yaşamını yitiren Kemal Pir, Akif Yılmaz, Hayri Durmuş ve Ali Çiçek için panel düzenledi. HDP binasında yapılan panelde, Ali Çiçek’in ablası Ayşe Çiçek, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve çok sayıda kişi katıldı. Moderatörlüğünü DBP PM üyesi Salih Mevali’nin yaptığı panelde, Ayşe Çiçek, 78’liler Girişimi üyeleri Vahit Akgün ve Mehmet Ali Artuk konuştu. Panelin yapılacağı salona, Türkçe ve Kürtçe “Berxwedan jiyan e” pankartı asıldı. 
 
Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan DBP’li Mevali, Urfa’da doğup büyüyen Ali Çiçek’in hayatını anlattı. 
 
CEZAEVİ SÜRECİ
 
Diyarbakır 5 Nolu’da bir süre tutuklu kalan 78’liler Girişimi üyesi Vahit Akgün, 12 Eylül 1980 darbesine kadar yaşanan süreci anlattı. Askeri darbe sonrası Kürt özgürlük hareketinin her alandan tasfiye edilmek istendiğini ve bunun son ayağının da cezaevinde bulunan yaşam olduğunu belirten Akgün, “1981 yılına kadar Diyarbakır zindanında komünal bir yaşam vardı. Bir örgütlülük vardı. Esat Oktay Yıldıran geldikten sonra en başta bu örgütlülük ortamını ortadan kaldırmak istedi. Bunun için öncelikle tecridi yaygınlaştırmaya çalıştı. Siz bir koğuştasınız ve yanı başınızdaki koğuşta ne olup bittiğini bilmiyorsunuz. Bunun en tipik örneği 18 Mayıs 1982’de Dörtler’in gerçekleştirdiği eylemi Temmuz ayındaki duruşmada öğrendik” diye konuştu.
  
Urfa 78’liler Girişimi üyesi ve aynı zamanda Diyarbakır Cezaevi tanığı Mehmet Ali Artuk ise, Dörtler ve Büyük Ölüm Orucu direnişin başlangıcını anlattı.  
 
Panel, soru-cevap ve sinevizyon gösterimiyle devam etti. 
 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.