en iyi rulet siteleri
Mahkeme valiliğin miting yasağını hukuka uygun buldu
  • Rojev
  • Güncel
  • Mahkeme valiliğin miting yasağını hukuka uygun buldu

Mahkeme valiliğin miting yasağını hukuka uygun buldu

Adana 2'nci İdare Mahkemesi, HDP'nin valiliğin miting yasaklama kararına karşı açtığı davayı, hukuka aykırılık bulunmadığı iddiasıyla reddetti.

ABONE OL
Şubat 27, 2023 13:00
Mahkeme valiliğin miting yasağını hukuka uygun buldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
ADANA – Adana 2’nci İdare Mahkemesi, HDP’nin valiliğin miting yasaklama kararına karşı açtığı davayı, hukuka aykırılık bulunmadığı iddiasıyla reddetti.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü’nün 24 Aralık 2022’de “Savaşa ve Yoksulluğa Hayır” şiarıyla düzenlemeyi planladığı miting, Adana Valiliği’nce 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11’inci maddesi gerekçesiyle yasaklandı. HDP’lilerin mitingin şiarını “Adalete Çağrı” olarak değiştirmesi sonrası valilik aynı gün ve saatte mitinge izin verdi, ancak HDP Hukuk Komisyonu  “Savaşa ve yoksulluğa hayır” şiarıyla yapılmak istenilen mitingin yasaklama kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Adana 2’nci İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
 
‘KEYFİ BİR KARAR’
 
HDP Hukuk Komisyonu mahkemeye verdiği savunmasında, Adana Valiliği işleminin; hukuka aykırı olup, toplantı ve gösteri hakkının gerekçesiz bir şekilde yasaklanamayacağı, güzergahı belli olan ve kamu düzenini ya da genel sağlığı bozmayacak bir mitingin idarenin keyfi bir kararı ile engellendiğini belirtti.
 
‘HUKUKA VE MEVZUATA UYGUN’
 
Valilik ise savunmasında, başvuru sahipleri ile devamlı irtibat halinde olunup, olumsuz durumların düzeltilmesi halinde başvurunun yeniden değerlendirileceğinin bildirildiğini aktararak, “Nitekim emniyet ve asayişe yönelik sakınca olmadığı anlaşıldıktan sonra 23/12/2022 tarih ve E.89626 sayılı işlem ile miting düzenleme izninin verildiği, bunun sonucunda talep edilen yerde ve zamanda söz konusu mitingin düzenlendiği, dava konusu işlemin hukuka ve mevzuata uygun olduğu belirtilerek davanın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır” dedi.
 
‘HUKUKA AYKIRILIK YOK’
 
Mahkeme, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27’nci maddesinin 2. fıkrasında idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecekleri hükmünü hatırlatarak, “Dosyanın incelenmesinden, olayda yukarıda anılan kanun hükmünde öngörülen şartların gerçekleşmediği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması isteminin reddine…” dedi. 
 
 
 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.