en iyi rulet siteleri
İslahiye’de çöken bina ayakta, ayaktaki bina çökmüş olarak kaydedildi
  • Rojev
  • Güncel
  • İslahiye’de çöken bina ayakta, ayaktaki bina çökmüş olarak kaydedildi

İslahiye’de çöken bina ayakta, ayaktaki bina çökmüş olarak kaydedildi

İslahiye'de sağlam binaların yıkık, yıkılmış binaların ise ayakta olduğu sisteme kaydedildi. Surunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü verileri ile belediye verilerinin uyuşmazlığından kaynaklı olduğu belirtildi.

ABONE OL
Mart 3, 2023 09:00
İslahiye’de çöken bina ayakta, ayaktaki bina çökmüş olarak kaydedildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
DÎLOK – İslahiye’de sağlam binaların yıkık, yıkılmış binaların ise ayakta olduğu sisteme kaydedildi. Surunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü verileri ile belediye verilerinin uyuşmazlığından kaynaklı olduğu belirtildi.
 
Depremlerin ardından ilk hasar tespit çalışmaları helikopter ile görüntüler alınarak yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, depremin üzerinden 5-6 gün geçtikten sonra helikopterden aldırdığı görüntüleri daha önce uydu fotoğraflarına işlediği tapu ve kadastro verileri ile çakıştırarak ilk ham verilere ulaştı. Ardından ise sahaya hasar tespit ekiplerini gönderdi. Acil yıkılacak ağır hasarlı binaların listesini yapan müdürlük, uydu koordinatlarını yıkım ekiplerine verdi. Ancak yıkım ekipleri yıkıma geldikleri bina ile Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ndeki adreslerin birbirini tutmadığını belirledi. Yıkım ekipleri, uydu koordinatlarını baz alarak yıkım işlemlerine başladı.
 
YURTTAŞLAR MÜDÜRLÜĞE VE BELEDİYEYE AKIN ETTİ
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tehlike arz eden binaları yıktıktan sonra muhtarlıklara binaların durumunu gösteren Kesin Hasar Tespit Durum Listelerini göndererek, 1 aylık itiraz süresini başlattı. Fakat yurttaşlar, listelerde gerçek durumdan çok farklı rapor sonuçlarıyla karşılaştı. Bakanlık listelerine göre, ayakta olan bina ilk depremde enkaz haldeyken, yıkılmış binaların ise sağlam veya az hasarlı olarak yazıldığı tespit edildi. Bu durum yurttaşların e-devlet sistemine de bu şekilde yansırken, İslahiye’de yüzlerce depremzede kaymakamlık önünde çadır ve konteynırlarda hizmet veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile belediyeye akın etti.
 
BELEDİYE VE BAKANLIK ÇELİŞİYOR
 
Yurttaşlar, karışıklığın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün bina numaralama sistemi ile İslahiye Belediyesi’nin binaları numaralama ve Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne aktarma arasındaki farktan kaynaklandığını öğrendi.
 
SORUN ÇÖZÜLMEDİ
 
Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri ile İslahiye Belediye yetkilileri sorunu aşmak için geçtiğimiz hafta sonu bir araya geldi, ancak sorunu çözemedi. Yurttaşlar e-devletteki adresleri ile dilekçe vererek ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü veri tabanındaki uydu fotoğraflarından kendi binalarını teşhis edip sorunu aşmaya çalışıyor. Müdürlük 10 kadar memuru sadece bu iş için çalışma yürütüyor, depremzedeler uzun kuyruklar oluşturuyor.
 
30 YILDIR NUMARALAMA YAPILMIYOR İDDİASI
 
Müdürlük yetkilisi, İslahiye Belediyesi’nin 30 yıldan bu yana numaralama ve güncelleme yapmadığını öne sürdü. Bir başka yetkili ise sorunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün,  belediye ile ortak çalışmamış olmasından kaynaklandığını belirtti. Aynı yetkili, sorunun Nurdağı’nda da benzer olduğunu ifade etti.
 
İslahiye’de sorunun müdürlüğün veri tabanının yurttaşların e-devlet sistemine tanımlanması ile aşılabileceği kaydedilirken, kuyruklarda bekleyen depremzedeler yıkılmış binalarının sağlam gözüktüğünü ve almaları gereken yardımları alamadıklarını belirtti.
 
MA / Fırat Can Arslan
 
 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.