en iyi rulet siteleri
Hatimoğulları: Hataylılar topraklarından kovulma kaygısı yaşıyor
  • Rojev
  • Güncel
  • Hatimoğulları: Hataylılar topraklarından kovulma kaygısı yaşıyor

Hatimoğulları: Hataylılar topraklarından kovulma kaygısı yaşıyor

Depremin yaşandığı ilk saatlerden itibaren depremzedelere yardımları toplumsal dayanışma ağları sağladığını belirten HDP'li Tülay Hatimoğulları, Hatay'daki yurttaşların kendi toprağından kovulacağı kaygısı yaşadığını ifade etti.

ABONE OL
Şubat 26, 2023 09:30
Hatimoğulları: Hataylılar topraklarından kovulma kaygısı yaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HATAY – Depremin yaşandığı ilk saatlerden itibaren depremzedelere yardımları toplumsal dayanışma ağları sağladığını belirten HDP’li Tülay Hatimoğulları, Hatay’daki yurttaşların kendi toprağından kovulacağı kaygısı yaşadığını ifade etti.
 
Mereş merkezleri depremlerde ağır yıkımın yaşandığı Hatay’ın Samandağ, Defne ve Antakya ilçelerinde 20 gün geçmesine rağmen çadır ve barınma sorunları devam ediyor. Kentte enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, kendisi de Hataylı olan ve ilk günden bu yana deprem bölgesinde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, devletin deprem enkazı altında kaldığını söyledi. 
 
‘HATAY, MEREŞ, SEMSÛR İHMAL EDİLİYOR’
 
Depremin üzerinden 20 gün geçmesine rağmen devletin halen ortada olmadığını ifade eden Hatimoğulları, “Hatay, Mereş, Semsûr bölgesinde yaşayan insanlarda bu nedenle şöyle bir duygu hakim; bugüne kadar gerek etnik gerekse farklı inançlardan dolayı bu bölgeler ihmal edilmiş, yok sayılmıştır” dedi. 
 
‘KÖTÜLÜĞÜN EN DİBİNİ GÖRDÜK’
 
Bu bölgelerin kamusal  hizmetlerden de her daim mahrum bırakıldığının altını çizen Hatimoğulları, depremde bu kadar yalnız bırakılarak, terk edilmeyle kötülüğün dibini gördüklerini söyledi. Hatimoğulları, şöyle devam etti: “Bir iktidarın, devletleşmiş bir siyasi anlayışın en dibini ve en kötüsünü gördük. Daha kötüsü var mı gerçekten bilmiyorum. Bu ayrımcılığı toplum hissediyor. Devlet yoktu, yardım ekipleri gelmedi, arama kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen sivil inisiyatifler, belediye ekipleri, madencilerin çoğu hava limanlarında bekletilerek geç intikal ettirildi.”
 
‘MAHALLEDEN UZAKTAKİ ÇADIRKENTLERE HALK GİTMİYOR’
 
Belli başlı yerlere çadırkentler kurulduğuna işaret eden Hatimoğulları, Expo’da, Stadyum’da kurulan çadırlara uzak olmasından ötürü kimsenin gitmediğini ifade etti. İnsanların mahallelerini, eşyalarını, hayvanlarını, bağı ve bahçesini bırakmadığını, kiminin halen canlarının enkaz altında olduğunu belirten Hatimoğulları, “Halk, kendi mahallelerinde, kendi evinin yakınında, depremden etkilenmeyecek bir bahçede çadırını kurmak istiyor. O yüzden tekil çadırların dağıtımının bu bölge için çok elzem ve önemli olduğunu defalarca vurguladık ama yine de insanları kendi mahallelerinden çıkartmak için kentin uzaklarında, kopuk yerlerde çadır kentler kuruldu” diye konuştu. 
 
‘HİÇBİR ŞEYE HAZIRLIKLI DEĞİLLER’
 
Kurumların afet, yaşanacak sorunlar karşısında güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Hatimoğulları, AKP iktidarı döneminde Kızılay’da bir amblem kaldığını, AFAD’ın ise daha beter bir hale getirildiğini söyledi. AFAD önlükleriyle arama-kurturmaya gelen ekiplerin elinde ekipman olmadığını, donanım bulunmadığını belirten Hatimoğulları, “Oysaki ‘biz en büyük depreme hazırlıklıyız’ açıklaması yapıyordu devlet. Hiçbir şeye hazırlıklı olmadığını, vardıysa seferber etmediğini, insanları ölüme terk ettiğini, biz bu depremde canlı canlı yaşadık. Sadece enkaz altında kalanları mı ölüme terk etti, hayır. Hala çadırlar ulaştırılmıyor. Hala yeterince sistematik gıda desteği, yemek desteği, hijyen malzemeleriyle ilgili destek sağlanmıyor. Hala birçok yerde insanların tuvalet ve banyo yapacakları yer yok. 20 gün geçmesine rağmen çoğu insan hala banyo yapmadı. Bu da birçok hastalığa davetiye çıkarıyor bu zihniyet ve yaklaşım. Hala devlet görevini yerine getirebilmiş değil” ifadelerinde bulundu. 
 
‘TOPAĞINDAN KOVULMA KAYGISI’
 
Hatay’daki yurttaşların kendi toprağından kovulacağı kaygısı da yaşadığının altını çizen Hatimoğulları, yurttaşların evlerinin hasarsız iken ikinci deprem sonrası ağır hasarlı olduğuna dair e-devletten rapor yazıldığına dair birçok örnek çıktığını söyledi. 
Samandağ’daki yurttaşların ziyaretlerinde kendisine, “Benim binama gelip bakmadıkları halde e-devlet’ten daha önce az hasarlı görülürken, şimdi ağır hasarlı görülüyor” dediğini ve durumun birçok yere yayıldığını belirten Hatimoğulları, şunları söyledi: “E-devlet’ten birileri bilgisayar başında oturup görmedikleri binalar hakkında yorum yapmış. Devlet adeta öyle çalışıyor. Ama gelip bir inceleme yapmadan insanların binalarını yıkmaya çalışıyor. Tabi ki ağır hasarlı ve yıkılması gereken binaları yıkmalılar. Fakat kolonları sağlam binaları da yıkma kararı, ‘AKP kendi kafasına göre yeniden bir kent kurmak istiyor’ söylemi toplumun kafasını karıştırmış” dedi. 
 
‘BENİM EVİM NE OLACAK SORULARI’
 
İktidardan toplumun umudunu kestiğini söyleyen Hatimoğulları, “Yeni binalar nasıl yapılacak. Nasıl bir planlama, programlama var? Toplumu rahatlatacak, topluma güven verecek bir tane bile açıklama gerçekleşmedi. Bu iktidardan toplum umudunu kesmiş. İlk seçimlerde sandıklar kurulduğunda bu depremin altında nasıl kaldıysa bu saray rejimi, o sandıkların altında da kalacak” diye konuştu. 
 
Kamusal alana düşen görevleri hatırlatan Hatimoğulları, “Depremin yaşandığı ilk saatlerden itibaren deprem bölgesinde yaşayanlara yardımları toplumsal dayanışma ağları sağladı. Toplumsal dayanışma ağları halen deprem bölgesinde en sistematik çalışanlardır. Kayyım atama ya da yardımları sekteye uğratmaya çalıştılar ama bunu yapmaya bundan sonrada yeltenirlerse toplumun tepkisiyle karşılaşırlar” diye konuştu.  
 
MA / Müjdat Can
 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.