en iyi rulet siteleri
Dr. Yüksekkaya: Sağlıktan tasarruf, ağır hesaplarla karşınıza çıkacak
  • Rojev
  • Güncel
  • Dr. Yüksekkaya: Sağlıktan tasarruf, ağır hesaplarla karşınıza çıkacak

Dr. Yüksekkaya: Sağlıktan tasarruf, ağır hesaplarla karşınıza çıkacak

Artan üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı uyarılarda bulunan Dr. Kemal Yüksekkaya, “Sağlığa maliyet odaklı yaklaşılıyor. Sağlıktan tasarruf olmaz, tasarruf mutlaka sonrasında daha ağır hesaplarla karşınıza çıkacaktır” dedi.

ABONE OL
Ocak 10, 2023 06:00
Dr. Yüksekkaya: Sağlıktan tasarruf, ağır hesaplarla karşınıza çıkacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
RIHA – Artan üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı uyarılarda bulunan Dr. Kemal Yüksekkaya, “Sağlığa maliyet odaklı yaklaşılıyor. Sağlıktan tasarruf olmaz, tasarruf mutlaka sonrasında daha ağır hesaplarla karşınıza çıkacaktır” dedi.
 
Havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanmaya başladı. Aile Sağlığı Merkezi’ne (ASM) her 3 hastadan 2’si üst solunum yolu enfeksiyonu şikâyeti ile başvuruyor. Halk arasında grip ve nezle olarak da bilinen üst solunum yolu enfeksiyonu, aynı zamanda alt solunum yolu (Bronşit) enfeksiyonunu da tetikliyor. Riha’nın merkez ilçelerinden olan Eyyübiye ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi ASM’ne günde ortalama 450-500 hasta başvuruyor. 7 aile hekiminin çalıştığı ASM’de ortalama bir hekim 70 ile 80 hastaya bakıyor. ASM’ye başvuran hastaların yüzde 60’ının gribal enfeksiyon nedeniyle olduğunu belirten hekimler, yurttaşları dikkatli olması noktasında uyardı. 
 
‘TEDBİRSİZLİK ENFEKSİYONU ARTIRDI’
 
Ertuğrul Gazi ASM’nde 3 yıldır aile hekimi olarak görev yapan Dr. Kemal Yüksekkaya, artan üst solunum enfeksiyonların nedeni ve korunma yöntemlerine ilişkin, üst solunum yolu ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüslerin her sene mutasyona uğrayan mikroorganizmalar olduğunu belirtti. Yüksekkaya, “Bu yüzden gribin çeşidi ve semptomları değişebiliyor. Bu sene bizim en sık gördüğümüz semptomlar boğaz ağrısı ve öksürüktür. Özellikle bu iki semptomu çok fazla görmekteyiz. Bunun yanında ateş, halsizlik ve kırgınlık da mevcuttur. Önceki yıllara göre daha yaygın bir şekilde görülüyor. Çünkü pandemi döneminde kovid dışı influenza gibi virüsleri çok görmüyorduk. Ciddi bir önlem ve korku vardı vatandaşlarda. Ama artık yeteri kadar ciddiyet ve tedbir gösterilmediği için influenza virüslerini daha fazla görmekteyiz” dedi. 
 
Solunum yolları ile ilgili vakaların artmasının birçok nedeni olduğunu ifade eden Yüksekkaya, “Öncelikle pandemi döneminde alınan tedbirlerin hiçbiri yok. Maske, mesafe kullanan artık yok. Sağlık kuruluşları dâhil tüm resmi kurumlarda da durum bu şekildedir. Pandemi döneminde insanların çekindiği tokalaşma, sarılma da artmış durumda. Bir yandan hayatın sosyalliği gereği o davranışları sergiliyoruz ama özellikle sonbahar ve kış dönemlerinde daha dikkat edilmesi gerekiyor. Grip vakalarının bulaşıcılığını artırmamak için bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun yanında bu yıl grip aşısı sisteme geç yüklendi. 65 üstü vatandaşlar dâhil, çoğu kişiye aşı yapılamadı. Eylül-Ekim ayında yapılması gereken grip aşısı, zamanında yapılamadığı için de bugün bu üst solunum yolu enfeksiyonu yaygın olarak görülüyor” diye konuştu. 
 
‘KALABALIK VE KAPALI ORTAMLARA DİKKAT’
 
Yurttaşların mümkün olduğu kadar maske takma ve mesafe kuralına dikkat etmesi gerektiği noktasında uyaran Yüksekkaya, “Kalabalık ve kapalı ortamlarda, kamu kurumlarında ve özellikle sağlık kuruluşlarında çok dikkat etmesi gerekiyor. Mümkün olduğu kadar sağlık kuruluşlarını ziyaret ederken randevulu gitmeleri çok önemli. Çünkü randevusuz olduğu zaman özellikle belli saatlerde çok yoğunluk oluşuyor. Yoğunluk olduğu için bulaş riski de daha fazla artıyor. Bunun yanında kişisel hijyene de çok dikkat edilmesi gerekiyor” dedi. 
 
ASM’LERDE AŞI YOK
 
ASM’lerde yoğun hasta başvuruları olmasına rağmen son zamanlarda çeşitli hastalıkların aşılarında erişim sorunu yaşadıklarını dile getiren Yüksekkaya, “İnfluenza değimiz grip aşılarının zamanında yapılması gerekiyor ama şimdiye kadar bu aşılara erişim sorunu vardı. Zamanında yapılmadığı için önünü alamadık. Bununla birlikte son iki aydır başka aşılarda hiç gelmiyordu. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği rutin aşılama takviminde olan bazı aşılarda da sorun var. Örneğin Hepatit B aşısı doğumdan itibaren 0 ile 6 ay arasında yapılan bir aşıdır. Buna erişim hala yok. Hepatit B ciddi bir rahatsızlığa sebep olan hastalıktır. OPA dediğimiz Oral Polio, yani çocuk felci aşısı sıkıntılıydı. Yeni yeni gelmeye başladı ama bazı çocuklarda aşılama takviminde gecikmeler yaşandı. BCG dediğimiz verem aşısı da bulunmuyordu, son birkaç gündür gelmeye başladı. Aşı hastalığı önlemez ama hastalığın ağır geçmesini engeller. Örneğin bir grip aşısı olsanız yine grip olabilirsiniz ama ölümcül seyretmez. Bizimde ASM’lerdeki amacımız koruyucu hekimliktir. Korucuyu hekimliğin en önemli basamaklarından biri de tabi ki aşılamadır. Bu aşılar tüm şehirlerde yoktu” ifadelerini kullandı. 
 
‘SAĞLIKTAN TASSARUF OLMAZ’
 
“Sağlık politikaları git gide küreselleşiyor” diyen Yüksekkaya, “Artık tamamıyla sağlığa maliyet odaklı yaklaşılıyor. Hâlbuki çok iyi biliyoruz ki sağlıktan tasarruf olmaz. Çünkü yapacağınız tasarruf mutlaka sonrasında daha ağır hesaplarla karşınıza çıkacaktır” dedi.
 
MA / Ömer Akın

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.