en iyi rulet siteleri
Deprem bölgesinde ev ev gezerek çadır kuruyor
  • Rojev
  • Güncel
  • Deprem bölgesinde ev ev gezerek çadır kuruyor

Deprem bölgesinde ev ev gezerek çadır kuruyor

Depremin yaşandığı ilk günlerde soluğu Hatay’da alan Gazi Sak, arama-kurtarma çalışmaları ve gıda dağıtımının ardından talep üzerine en az 150 ailenin çadırını kurdu.

ABONE OL
Mart 7, 2023 07:30
Deprem bölgesinde ev ev gezerek çadır kuruyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HATAY – Depremin yaşandığı ilk günlerde soluğu Hatay’da alan Gazi Sak, arama-kurtarma çalışmaları ve gıda dağıtımının ardından talep üzerine en az 150 ailenin çadırını kurdu.  
 
Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremin hemen ardından en çok yıkımın yaşandığı Hatay’da soluğu aldılar. Gelir gelmez arama-kurtarma çalışmaları, ardından gıda dağıtımı, son olarak depremzedelerin en çok ihtiyaç duyduğu çadır kurma işine giriştiler. Her gittiğimiz yerde “Şırnaklı ekip yardımımıza koştu” sözlerini işitiyorduk. En son Samandağ’da kurulan Hatay Deprem Dayanışma Merkezi’nde karşılaştık. 
 
‘OF’ DEMEDEN ÇALIŞTILAR
 
Sözünü ettiğimiz kişiler, depremin 3’üncü günü Şirnex’in Qileban (Uludere) ilçesinden Hatay’a gelen 15 kişilik gönüllü bir ekip; günlerce dur durak bilmeden arama kurtarma çalışmalarına katıldılar, soğuk havada bir araçta dip dibe uyumak zorunda kaldılar, kimi günler yiyecek bir şeyler dahi bulamadılar, ancak “of” demeden depremzedelerin yaralarını sarmaya çalıştılar. Bir süre sonra ekipten bazıları kimi sağlık sorunları nedeniyle geldikleri kente geri döndü. Ekibin sayısı önce 7’ye daha sonra 1’e düştü. 
 
EKİPTEN GERİYE TEK KİŞİ KALDI
 
Ekipten geriye kalan Gazi Sak, şu an hem gıda dağıtıyor hem de çadır kuruyor. Samandağlı iki genç ile birlikte hareket eden Sak, dayanışmaya gelen talepler üzerine ihtiyacı olanların çadırlarını kuruyor. Son 10 günde hem kendisi hem de ekibiyle birlikte en az 150 çadır kurdu. Yanındaki gençlere çadır kurmayı öğreninceye kadar da kentte depremzedelerin yardımına koşmayı sürdürecek. 
 
ÇADIR KURMAYI HATAY’DA ÖĞRENDİ
 
Dayanışma merkezinde çalışmalarına dair konuştuğumuz sırada telefonu çalıyor. İlk defa sesini duyduğu telefondaki erkeğin çadır kurma talebini alıp ve yola koyuluyor. Biz de eşlik ediyoruz kendisine. Bir yandan günlerdir karşılaştıkları olayları, diğer yandan çadır kurma işine nasıl giriştiğini anlatıyor: “Çadır kurmayı burada öğrendim. Farklı farklı çadırlar kurdum. Eğer daha önce kurduğum çadırsa işimiz erken biter, yoksa iş uzar.”  
 
ÇADIR İHTİYACI
 
Kısa bir yolculuğun ardından ulaştığımız evde evli iki yaşlı yurttaş karşılıyor bizi. Sak ve beraberindeki arkadaşları, sonrasında hemen koyuluyor işe. Daha önce hiç kurmadıkları bir çadır olduğu için işleri uzun sürüyor. O arada soluklanıp, ilk günden bu yana yaptıkları çalışmaları anlatmaya başlıyor: “Depremin 3’üncü gününde geldik. Hemen sıcak yemek yetiştirmeye çalıştık. Boş zamanlarımızda enkazlara gittik. Enkazlar sonlanınca çadır kurma işine girdik. Buradaki insanların çoğu hala seralarda yaşıyor. Çadır olmadığından ötürü buralarda yaşıyorlar. Samandağ bölgesinde bayağı çadır eksikliği var.”
 
Hatay Deprem Dayanışması grubunun çadır kurum birimine gönüllü kayıt yaptıklarına dikkat çeken Sak, “Başvuran herkesin çadırlarını kurmaya gidiyoruz. Oraya başvuranlar bize adres ve konum atıyorlar. Bu ailemiz de bugün başvurdu. Konuma geldik. Çadırı kuracağız” diyor. 
 
SAMANDAĞLI REHBERLER
 
Kentte en çok çadır ve hijyen malzemelerine ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Sak, şöyle devam ediyor: “Seralar çok sıcak, havalar ısındıkça insanlar seralarda yaşayamıyor. Yeri geldiğinde 10 çadır kuruyoruz. 15 gündür sürekli çadır kuruyoruz. Başvuran herkesin çadırını kuruyoruz. Şu ana kadar 150 çadır kurduk. Şırnak’tan gönüllü olarak geldik. Çoğu arkadaşımız dönmek zorunda kaldı. Burada Samandağlı gençlerle birlikte çalışıyoruz. Buranın yerlileridirler ve bana da rehberlik yapıyorlar.”
 
MA / Azad Altay – Müjdat Can
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.