en iyi rulet siteleri
22 ülkeden 350 avukat Abdullah Öcalan’la görüşmek için başvurdu
  • Rojev
  • Güncel
  • 22 ülkeden 350 avukat Abdullah Öcalan’la görüşmek için başvurdu

22 ülkeden 350 avukat Abdullah Öcalan’la görüşmek için başvurdu

Dünya çapında 350 avukat, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu. İmralı’da ayrımcı hukuk uygulandığını belirten hukukçular, avukat görüş engelinin kaldırılmasını istedi.

ABONE OL
Eylül 14, 2022 10:00
22 ülkeden 350 avukat Abdullah Öcalan’la görüşmek için başvurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HABER MERKEZİ – Dünya çapında 350 avukat, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu. İmralı’da ayrımcı hukuk uygulandığını belirten hukukçular, avukat görüş engelinin kaldırılmasını istedi. 
 
Dünya çapında 22 ülkeden 350 avukat, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşullarında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu. İmralı’da 18 aydır sürdürülen haber alınamama haliyle derinleştirilen tecrit halinin işkencenin önlenmesi konusunda uluslararası ihlal teşkil ettiğini belirten avukatlar, aynı başvuruyu Avrupa Barolar Birliği, Türkiye Barolar Birliği ve uluslararası insan hakları örgütlerine de yaptı. Dünya çapında 350 tanınmış avukat ve hukukçu, yaptıkları başvuruya dair Belçika’nın başkenti Brüksel Avrupa Basın Kulübü’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, çok sayıda hukuk ve insan hakları örgütü temsilcisi ile PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatı Mahmut Şakar da katıldı. 
 
İMRALI’DA AYRIMCI HUKUK UYGULANIYOR
 
Toplantıda SAD (Demokrasi için Hukukçular Birliği) Başkanı Hélène Debaty, ortak bildirgeyi okudu. 22 ülkeden 350 avukatın ortak bildirgesi şöyle: “Değerli bakan, Abdullah Öcalan ile İmralı Adası’nda bulunan diğer tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın avukat görüş hakları engelleniyor. Öcalan 7 Ağustos’tan bu yana avukatlarıyla görüştürülmüyor. Diğer tutsaklar da 2015’ten bu yana avukatlarıyla görüştürülmüyor. Bu ayrımcı bir hukuktur. 15 Şubat 1999’dan bu yana ayrımcı bir hukuk uygulanıyor. 27 Temmuz 2011’den 2019’da kadar avukat görüşü yasaklandı. Daha sonra 5 avukat görüşmesi oldu. O günden bugüne yasaklar devrede. Öcalan 25 Mart 2021’de telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu da kritik bir süreçte yapıldı. Sosyal ve politik etkilerinin farkındayız. 
 
ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI İHLALİ 
 
Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT), avukat görüşünün engellenmesi ve dışarıyla bağlantının kesilmesi, uluslararası insan hakları ihlali olduğunu söyledi. Bu uygulamalar, uluslararası kurumların tepkisine neden oldu. Çok sayıda avukat farklı etkinliklerde tepkilerini dile getirdi. Türkiye’de 29 baroya üye 775 avukat İmralı’da Öcalan ve diğer tutuklularla görüşmek için başvuruda bulundu. İmralı’da avukat yasağı Birleşmiş Milletler sözleşmesinin de ihlali anlamına geliyor. CPT’nin önlemlerine ve Türkiye hukukuna karşı ihlal oluşturuyor. Tutsaklar haklarına saygı duyulmalı. Uluslararası yasalara göre tutsak olan herkes avukat görüş hakkına sahiptir. Bu güvenli bir şekilde yapılmalıdır. Bu görüşmeler görülebilir ama dinlenmesi de yasaktır. 16’ncı ilkeye göre de tüm devletler bu görüş hakkına saygı duymalı ve bunu engellememeli. Tüm avukatlar da müvekkilleriyle görüşebilirler. 25’inci maddeye göre Türkiye’de herhangi bir vekalet olmadan tutsaklarla görüşme gerçekleştirilebilir. Bizim Türkiye’deki meslektaşlarımızın yürüttükleri bu mücadele, uluslararası hakların uygulanmasına yöneliktir. Tekrar buradan İmralı’da tutulan Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile görüşme hakkımızı yeniden tekrarlıyoruz.” 
 
AVUKAT GÖREVLERİ ENGELLENİYOR 
 
Toplantıda söz alan Paris ve Brüksel Barosu’ndan Georges Henri Beauthier, uluslararası sözleşmelerin imzalanmasına rağmen avukat görevlerini yerine getirme hakkının engellendiğini belirterek, “Avukat müvekkilinin savunması konusunda tüm haklara sahip olmalıdır. Bu yoksa dava sürecine gerek yoktur. Avukatların kendi görevlerini yerine getirme hakkını savunmak için buradayız. Aynı zamanda müvekkillerin haklarının yerine getirilmesinden sorumluyuz. Avukatlar bir siyasi mesajı taşımak için burada değiller. Müvekkillerinin kendini ifade etmesi için varlar. Bu engellenirse, uluslararası sözleşmelerin bir anlamı yoktur” dedi. 
 
BRÜKSEL BAROSU’NUN DAYANIŞMASI
 
Brüksel eski Baro Başkanı Maurice Krings, Brüksel Barosu’nun avukatlarla dayanışma içerisinde olduğunu aktararak, hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. 
 
TÜRKİYE KARARLARA SAYGI DUYMUYOR
 
Brüksel İlerleme Avukatları Ağı’ndan Selma Benkhelifa, avukat görüşmesinin önemine vurgu yaparak, “Devletin hukuku yerine getirmesi gerekiyor. Ona karşı mücadele ettiğimizde ve davayı kazandığımızda, devlet karşı fiziki olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Biz avukat olarak hukuki olarak karar çıkmasını sağlamakla sorumluyuz. Fiziki olarak bir şey yapamayız. Hukuk devleti demek, devletlerin yargının verdiği kararlara saygı duymasıdır. Ancak Türkiye hiçbir şekilde hukukun aldığı kararlara saygı duymuyor. 2014 yılında AİHM İmralı’da işkence olduğuna karar verdi. İzolasyonun işkence olduğuna karar verdi. Aile ve avukatların görüş engeliyle Türkiye’nin AİHM’in 3 maddesini ihlal ettiğine karar verdi. Biz daha önce bu davayı kazandık, Türkiye mahkum edildi” diye konuştu. 
 
ÖCALAN’IN UMUT HAKKI VARDIR
 
AİHM kararına rağmen Türkiye’nin Abdullah Öcalan’ı “umut” hakkından muaf tuttuğunu ifade eden Benkhelifa, “AİHM, ‘umut hakkı’nın insanın bir parçası olduğuna hükmetti. Herkesin özgür olma umudu vardır dedi. Öcalan’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. AİHM her insanın umut hakkı olmalı dedi. Devlet umut hakkını değerlendirecek bir süreci işletmeli. Bu yapılmadığı zaman 3’üncü madde ihlal ediliyor. Öcalan’ın umut hakkı vardır. Avukatlarıyla görüşmesi de bunun için önemli. Umut hakkı için görüşme gerçekleştirmeli. Türkiye avukat görüşünü engelliyor, umut hakkı sürecinin tamamen engellenmesini sağlıyor. Belli bir süreçten sonra insanlar bu umut hakkına başvurabilir. Ancak Türkiye bugün umut hakkını engelliyor. Türkiye ikiyüzlüdür. Çünkü Türkiye AİHM önünde söz verdi. Ancak bugün Öcalan’a uygulanan izalasyonu güvenlik ile gerekçelendirmeye çalışıyor. Öcalan’ın çok fazla düşmanı olduğunu ve tamamıyla izolasyona tabi tutarak, saldırılardan koruyacağını söylüyor. Buna kimseyi inandıramazsınız. Öcalan avukatları çok iyi avukatlar. Bunun kanıtı da AİHM’de davayı kazanmasıdır. Türkiye de bu kararı uygulamak zorunda” diye belirtti. 
 
‘11 YILDIR GÖRÜŞ YASAĞIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ’
 
Avukat Mahmut Şakar, Abdullah Öcalan’ın avukatları adına başvurucu 350 avukata teşekkür etti. Şakar, İmralı tecrit sistemine dair şunları söyledi: “Sayın Öcalan Türkiye’ye getirildiği 15 Şubat 1999’dan bugüne tecritte tutuluyor. Avukat ve aile görüşleri baştan beri her zaman sıkıntılı oldu. Özellikle 27 Temmuz 2011’den bugüne kadar kesintisiz avukat görüş yasağı uygulandı. O günden bugüne Sayın Öcalan’ın avukatları 5 kez görüşebildi. 11 yıldır görüş yasağıyla karşı karşıyayız. 2011’de Sayın Öcalan’ın avukatlarına yönelik operasyonda 48 avukat gözaltına alındı, birçoğu tutuklandı. Görüşme yasağının yanı sıra baskılarla karşı karşıya kaldılar. Güncel olarak Sayın Öcalan’dan 25 Mart 2021’de ailesiyle yaptığı kısa bir telefon görüşmesinden bugüne hiçbir şekilde haber alamıyoruz.  Bugüne kadar 18 aylık süreçte Sayın Öcalan ve arkadaşlarının sağlık durumu, yaşamlarına dair herhangi bir bilgi ve duyuma sahip değiliz. 
 
KABUL EDİLEN HİÇBİR DİLEKÇEMİZ YOK
 
Sadece ailesi ve avukatları açısından değil, Kürt toplumu açısından kritik bir durum. Türk devletinin gerekçeleri son derece gülünç, 2005 ve 2009 arasında verilen disiplin cezaları gerekçe gösteriliyor. 2005’te verilen disiplin cezaları, 2021’de görüş yasağına gerekçe gösteriliyor. Hukuksal anlamda bir gerekçeye de dayanmıyor avukat yasağı. Avukat yasağının engellenmesinde ciddi bir hukuksal alt yapı bulunmamaktadır. Avukatlar olarak tüm bunlara karşı Türkiye’de tüm iç hukuk süreçleri defalarca tüketildi, defalarca başvurular yapıldı. İlginç bir olgu var. 1999’dan bugüne iç hukukta ve idareye yaptığımız hiçbir başvuru kabul edilmedi. Yaptığımız tüm başvurular hepsi reddedildi. Kabul edilen hiçbir dilekçemiz yok. Sayın Öcalan ve arkadaşları söz konusu olduğunda Türkiye’de hukuk işletilmiyor. Bu konuda CPT 8 kez İmralı’da görüşme gerçekleştirdi, raporlar yayınladı. Ancak Türkiye CPT raporlarının gereğini de yerine getirmemiştir. Bu açıdan uluslararası dayanışma son derece önemli ve anlamlıdır. Tüm meslektaşlarımızın özellikle CPT’ye çağrı yaparak, İmralı Adası’nı ziyaret etmelerini istemeli ve bu konuda basınç yapmalıdır.”
 
BAŞVURUCU 350 AVUKAT 
 
Abdullah Öcalan ile görüşme başvurusunda bulunan 350 avukatın isimleri şöyle: Evelyn Durmayer (Vienna Austria), Robert Atcheson (NSW Australia), Dr. Ian D. Elis-Jones, Dr. Vicki Sentas, Karen Fletcher, Hasan Tarique, Alexis Deswaef, Dounia Alamat, Elisa Fontaine, Georges Henri Beauthier, Helene Debaty, Hind Riad, Jan Fermon, Jean Marc Picard, Jean-Philippe de Wind, Joke Callewaert, Loica Lambert, Marie Doutrepont, Maurice Krings (Baro Başkanı), Mieke Van Laer, Oliver Stein, Robin Bronlet, Selma Benkhelifa, Thomas Mitevoy, Veronique Laurent, Jan Buelens (Antwerpen), Jo Dereymaeker, Miriam Tarwe (Charloi), Louise Laperche (Liege), Marianne Petre (Mons), Xavier Van Gils,  Luis Carlos, Dainela Muradas Aantunes, Jose Fernando Moro, Victoria Figueiredo Moro, Henrik C. Winkel (Copanhagen Denmark), Thorkild Hoyer (Klampenborg), Alice Becker (Paris-Fransa), Antoine Comte, Celine Moreau, Christian Charriere (Bournazel), David Appelbaum, David Andic, Eduardo Mariotti, Elsa Marcel, Emile Bonvarlet, Etienne Ambroselli, François Devedijan, Hanna Rajbenbach, Juan Prosper, Jean-Louis Malterre, Marie Malterre, Matteo Bonaglia, Raphael Kempf, Servane Meyniard, Xavier Sauvignet, Antoine Chaudey (Lille), Muriel Ruef, Camille Vannier (Seine Saint Denis), Guillaume Arnaud, Chloe Chalot (Rouen), Claudine Page (Toulouse), Clemence Durand, Julien Brel, Coline Boullon (Creteil), Zerrin Bataray (Vienne), Carolin Kaufmann (Berlin-Almanya), Dr. Gregor Gysi, Ursula Groos, Lukas Teune, Heinz R. Schmitt (Duisburg), Marvin Hegermann, Thomas Schmidt (Düsseldorf), Frank Jasenki (Essen), Frank Stierlin, Peter Klusmann, Peter Weispfenning, Roland Meister, Yener Sözen, Milan Martin (Frankfurt), Stephan Kuhn, Berthold Fresenius, Rene Bahns, Harald Schandl, Norman Paech, Dr. Heinz Jürgen Schneider, Joachim Schaller, Ulrike Donat, Heike Gesweid (Hamm), Bernd Bruntrup, Birgit Landgraf, Anna Magdalena Busl (Köln), Angela Furmaniak (Lörrach), Felix Briesenick (Münih), Julia Bailey (Nürnberg), Michael Brenner, Peter Holzschurer, Yunus Ziyal, Carolin Helmecke, Rita Belter, Maria Kalın (Stutgart), Oswald Tübingen, Gerhard Strauch (Wiesbaden), Themistoklis Tzimas (Selanik), Giota Massouridou (Atina), Yiannis Rachiotis, Alastair Lyons (Solicitors), Amos Waldman (Barrister), Barones Helena Kenney Qc, Prof.Bill Bowring President of Eldh, Conor Gearty Qc, Debra Stanislawsky, Declan Owens President of Haldane, Deepa Govindarajan Driver, Frances Webber (Barrister), Gareth Peirce (Solicitors), Gillian Higgins, Isabella Forshall Qc, Liz Davies Qc, Lord John Hendy Qc, Margaret Owen Obe (Barrister), Margo Munro Kerr (Barrister), Martha Jean Baker, Maya Thomas Davis, Michael Good (Barrister), Mike Mansfield Qc (Barrister), Quincy Whitaker (Barrister), Sir Geoffrey Bindman Qc, Wendy Pettifer, Johan Mühren (Purmerend), G.E.M. Later (Den Haag), Symone Gaasbeek Wielinga (Noord), Hans Gaasbeek, Tamara Buruma (Amsterdam), Sanjay Singhvi (Bombay), Barbara Sp İnell (Bologna), Marilena Barbagallo (Catania), Nunzia Scandurra, Paolo Sol Lileho (Floransa), Michele Paass İone, Emilio Robott (Genova), Sandro Valbusa, Eleonora Forna (Grosseto), Lorenzo Trucco (Mantova), Carmela Maria Cordaro (Messina), Carmelo Picciotto, Dainela Toro (Milano), Gilberto Pagan, Giovanni Motta, Nicola Guidice, Fausto Gianell (Modena), Carmine Malinconico (Napoli), Margherita D’andrea, Danilo Risi, Aurora D’agost İno (Padova), Carlo Cappellar, Chiara Roverso, Dora Rizzardo, Francesca Venturin, Marco Ferrero, Marco Pagg, Dayla Br İgant (Parma), Musso Calogero, Livio Cancell İer, Ezio Menz İone (Pisa), Aldo Ritacco (Roma), Alessandra Coata, Alessandro Iannell, Amedeo Bosca İno, Andrea Forte, Antonia Di Maggio, Antonio Stellato, Arturo Salerni, Cesare Antetomaso, Claudio Giang İacomo, Cosmo Alvaro, Danile Leppe, Fabio Marcelli, Fabrizio De Sanctis, Fabrizio Presiosi, Francesca De Prosperis, Gabriele Moreschini, Gianluca Dicandia, Giovanna Francesca Silva, Giulia Vescia, Giuliana Rando, Luigi Antonio Barulli, Luigi Galloni, Liliana Marcantonio, Lorenzo Tardella, Marco Cavallone, Marco Faragni, Maria Rosario Damizia, Mario Antonio Angelelo, Marzia Guadagni, Michela Arricale, Michela Stefania, Patrizia Angiari, Riccardo Faranda, Rosaria Marchioni, Rosaria Marchioni, Salvo Graci, Sara Crescenzi, Silvia Calderoni, Simonetta Crisci, Sofia Guerreri, Stefano Greco, Tamara Barracca, Tatiana Montella, Valentina Pieri, Veronica Scali, Gianluca Vitale (Torino), Marco Ugo Melano, Roberto Lamacchia, Roberto Brizio, Silvia Manderino (Venedik),Caterina Camposano, Doris Genchi, Guiseppe Romano, Maria Cristina Carta, Stefano Mannironi, Jun Sasamoto (Tokyo Japonya), Dr.Joses J. Moses Ct South (Africa), Krish Govender, Kyunguk Jang South (Kore), Alejandro Gamez (Madrid İspanya), Amalia Alejandre, Ángeles Chınarro Pulıdo, Begona Lalana, Carmen Garcia, Eric Sanz, Fermin Breton, Jaime Sanz De Bremond, Javier Rubıo, Jose Maria Larumbe, Jose Vıcente, Juan Mantılla, Maria Galan, Maria Jesus Diaz Veıga, Marta Herrero, Natanael Tejerına, Natalia Bosch, Pedro Rodrguez, Suena Jesus Maria Benıto, Alfonso Zenon (Biscay Barosu Bask), Arantza Isasmendı, Endika Garai Buztıo, Iñigo Santxo Urıarte, Joxean Lozano Murga, Eneko Comapnys Sılva (Navarre Barosu), Imanol Karrera, María Ortega Marcos, Jon Etxabe (Gipuzkoa Barosu), Urko Aiartza Azurtza, Yolanda Lz. de Luzurıaga, Zigor Reızabal,Sara Arri Alvaro, Aiert Larrarte, Aitor Amutio Aranzeta, Amaia Izko, Bea Ilardia, Emma Valiente, Endika Garai, Elixabete Moral Anes, Eraitz Saez de Egilaz, Iñigo Santxo, Irma Orozko, Jaione Carrera, Jone Goirizelaia, Joxean Lozan, Julen Arzuaga, Laura Anido Sanchez, Leire Onzain Sese, Luis Barinagarrementeria, Nahia Sanz Gardeazabal, Oscar Sanchez, Saioa Vera Ranea, Sergey Aresti Arteaga, Txema Matanzas, Aratz Estonba, Adrià Font (Barcelona Catalan), August Gil Matamala, David Gil Pujol, Jordi Pujol Moıx, Juan Miguel Ortiz Reparaz, Marion Hohn Abad, Marta Clapés Cascon, Simeó Miquel Roe, Robert Sabata Grıpekoven, Amanda Szemberg, Bern Switzerland, Christoph Schneeberger, Dana Rüger, Julia Roder , Krisna Mühlet, Martin Dreifuss, Martin Klaus, Rahel Beyeler, Sandra Künzi, Thomas Tribolet, Verena Gessler, Willi Egloff,Emma Liden (Cenevre), Mafalda D’alfonso, Olivier Peter, Raphaël Roux, Valerie Debernevoli, Edelmann Manuela (Fribourg), Sebastien Pedroli, Sophie Brady, Dieter Roth (Liestal), Christophe Tafelmacher (Lozan), Jean Michel Dolivo, Jonathan Rutschmann, Raphaël Mahaim, Thanh-My Tran-Nhu, Iglio Rezzonico Immacolata (Lugano)Angela John (Luzern), Antigona Selmonaj, Mathias Buchmann, Moritz Portmann, Nora Lıpp, Rahel Ulrıch, Robin Bareth, Sara Burrı, Selina Koç, Yara Eggerschwıler, Cristina Clemente (Murolto), Bruno Beeler (Schwyz),Bruno Frick, Martin Derttling, Willi Metzger (Thurgau),Thomas Locher (Zug) Werner A. Räber, Anderas Tobler( Zürich),Manuella Schiller, Marcel Bosonnet, Necmettin Şahin, Peter Frei, Peter Nideröst, Yevgenii Gerasyemenko (Ukrayna)Beth S. Lyons (ABD), Jeanne Mirer, Marjorie Cohn, Vanessa Ramos Aaj, Jeffrey Frank (İllionis) Kerry Mclean (New York),Eileen Weitzman,  Audrey Bomse (New Jersey) Ricard P. Koch (Calofornia) David L. Mandel, IBAHRI International Bar Association’s Human Rights Institut.
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.